Тогава бях в Афганистан и често на терен се засичах

...
Тогава бях в Афганистан и често на терен се засичах
Коментари Харесай

Георги Милков: Талибаните бяха санитазирани, а сега странно са в президенския дворец!?

Тогава бях в Афганистан и постоянно на терен се засичах с едни сътрудници от сп. " Нюзуик ". Според тях молла Омар - тогавашният водач на талибаните бе съумял да се измъкне от преследвачите си на мотор. Едноокият чалмосан грозник, за чиято глава американците бяха оповестили премия от 10 милиона $, в действителност не карал самичък моторетката, а се возил зад тила на молла Барадар - сегашният нов водач на Афганистан.

Двамата постоянно са били близки, още от началото на 90-те, когато дружно основават организацията на талибаните, а също така са и сродници - Барадар е женен за сестрата на Омар.

Едноокият водач на талибаните умря в Пакистан, а преди този момент през 2010 година пакистанците арестуваха молла Барадар. После обаче го освободиха... по молба от Вашингтон.

Молла Барадар, който американците назовават молла Брадър (брат) оглави талибанското бюро в Доха и се издигна до основен договарящ. Срещите му с американския делегат за Афганистан (също и американски дипломат в Организация на обединените нации, някогашен дипломат на Съединени американски щати в Кабул и Багдад) му сътвориха реномето на рационален събеседник.

Така се стигна до контракт сред Съединени американски щати и талибаните, подписан в Доха през февруари 2020 година,който даде мощна интернационална легитимация на придвижването.

На първата фотография " моллата-брат " е с Майк Помпео - някогашен началник на Централно разузнавателно управление на САЩ и държавен секретар на Съединени американски щати по времето на президента Тръмп. Тя е от срещата им в Доха предходната година.

Следват фотоси на молла Барадар с пакистанския външен министър в Исламабад (където преди години са го държали в затвор), с външните министри на Китай и Иран, а също и от конференция в Москва, където бе поканен през март тази година.

.

.

.

.

Е, какъв брой пък да е необичайно, че талибаните превзеха Афганистан толкоз бързо и елементарно?

Георги Милков
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР