Точно преди 25 години, служебното правителството на Стефан Софиянски е

...
Точно преди 25 години, служебното правителството на Стефан Софиянски е
Коментари Харесай

Свърши ли комунизма след 25 години?Истината от Софиянски

Точно преди 25 години, служебното държавното управление на Стефан Софиянски е назначено с Указ №100 на президента Петър Стоянов от 12 февруари 1997 година.

Управлява страната до 21 май същата година, след което е наследено от държавното управление на Иван Костов.

"  Ясно желая да бъда свестен. Преходът в България е приключил. Бил съм и редови член на Съюз на демократичните сили, бил съм в ръководството на страната, бил съм длъжностен министър-председател, бил съм кмет на София.

Ние, демократите, когато се извършваше смяната в България, си поставихме цели - независимост на словото. Мислите ли, че по времето на комунизма, щяхме да поддържаме връзка по този начин свободно. Не, това не беше допустимо.

При комунизма имаше над 90% държавна благосъстоятелност, а в този момент има над 90% частна благосъстоятелност. Това е преходът, който осъществихме. Ние преминахме от една обществено-икономическа система в друга обществено-икономическа система. От страна член на Варшавския пакт, станахме член на НАТО. "

 Това сподели пред Дир.бг Стефан Софиянски, министър председател на служебното държавно управление в тези исторически времена.

" Хората демократи осъществихме смяната и то макар съпротивата на някогашните комунисти, против които се борихме. За това считам, че постигнахме нашите цели.

А какво стана след това. Хора като Станишев, като Бойко Борисов, които преди 1997 година бяха членове на комунистическата партия, нищо не направиха в новите условия.

Понеже те не са го преживявали, а са били срещу, те просто не можаха да употребяват преимуществата ни на това да сме член на Европейския съюз. Вече 15 години се лутаме.

Така че преходът на България от комунизъм към народна власт е завършил окончателно. Друг е въпросът за разочарованието от нескопосното ръководство на България от некомпетентни хора. ", сподели още Стефан Софиянски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР