Точно преди 15 години – 4-ти февруари 2004-та – също

...
Точно преди 15 години – 4-ти февруари 2004-та – също
Коментари Харесай

15 години Facebook: история на възхода за Марк Зукърбърг

Точно преди 15 години – 4-ти февруари 2004-та – също в понеделник, Марк Зукърбърг започва платформа, която за къс интервал от време прерасна в най-популярната обществена мрежа в света . Отбелязвайки рождения ден на Фейсбук, не може да не си спомним за удивителната кариера на нейния съосновател, пропътувал за този интервал от време пътя от стаята в общежитието в Харвард към ТОП 5 на най-богатите хора в света.
За 15 години, персоналното положение на Зукърбърг се е нараснало до над 60 милиарда $.  Компанията на Марк непрекъснато е разтърсвана от кавги, само че това не пречи на Фейсбук крепко да държи водачеството в сегмента, трансформирайки се в обществената мрежа, на чийто услуги се радва съвсем всеки трети гражданин на Земята – броят на потребителите на обществената мрежа е към 2,5 милиарда души.



В това е мъчно да се повярва, само че Фейсбук беше основан от Зукърбърг дружно с второкурсните си приятели от Харвардския университет — Едуардо Саверин, Андрю Макколум, Дъстин Московиц и Крис Хюз.



Ето по какъв начин изглеждаше Фейсбук през 2004-та година.



Месец след стартирането, половината от студентите на Харвард се записват в обществената мрежа. Зукърбърг изоставя образованието си, с цел да се концентрира върху развиването на бизнеса. Фейсбук се мести в дребен офис в Пало Алто, и до май 2005 година е получил финансиране в размер на съвсем 14 милиона $.



Също по този начин, с бързото нарастване на Фейсбук се усилва и персоналното положение на Зукърбърг. През 2008 година, той печели първия си милиард, влизайки в листата на „Форбс“. Между другото, към този миг той е и най-младият милиардер в света.

През същата година, против Фейсбук е издигнат правосъден спор от някогашни еднокурсници на Марк в Харвард — Камерън и Тайлър Уинклевос и Дивйе Нарендра, които настояват, че Зукърбърг е откраднал концепцията им за Фейсбук, вземайки за основа обществената мрежа Connect U. В рамките на този развой, те получават 1,2 милиона акции от Фейсбук.



В рамките на идващите няколко години, Зукърбърг се занимава с ръководството и разрастването на Фейсбук, както и в някаква степен с световни каузи, включително и с разпространяване на свободен интернет достъп в целия свят.



2012 година се трансформира във значим стадий от кариерата на Зукърбърг и развиването на Фейсбук: компанията дебютира на Нюйоркската фондова борса. В това време, сходно събитие се оказва и най-голямото софтуерно IPO в историята.



В рамките на идващите няколко години, Зукърбърг усъвършенства своето персонално положение и прави забележителен принос в развиването на империята, придобивайки няколко софтуерни компании. Така, Фейсбук през 2012-та година за един милиард $ придобива Instagram, а през 2014-та – за 19 милиарда WhatsApp. В същата година е купена и VR-компанията Oculus, договорката с която се прави оценка на два милиарда $.



До края на 2014 година, персоналното положението на Зукърбърг се усилва на 30 милиарда $. Растежът продължава в границите на три години.



Новият стадий в кариерата на Зукърбърг стартира през 2015 година, когато той дружно със брачната половинка си Присила Чан разгласи основаването на „Инициативата Чан-Зукърбърг“. Двойката даде обещание да раздаде 99% от своите акции за щедрост на фондация, чиято съществена задача е да „увеличи човешкия капацитет и поощряване на равенството в такива области, като опазване на здравето, обучение, научни проучвания и енергетика“.



През 2017 година, Фейсбук за първи път е упрекнат в разпространяването на подправени вести и дезинформация по време на президентските избори през 2016-та.



През 2018-та, стана известно, че английската консултантска компания Cambridge Analytica е получила достъп до персоналните данни на 87 милиона консуматори на Фейсбук, с цел да се намеси в изборите и да помогне на Доналд Тръмп.

Зукърбърг даже е трябваше да приказва пред Американския Конгрес. Марк признава виновността на сдружението. „Ние допуснахме доста неточности в ръководството. Но аз мисля, че е невероятно да се измине пътя от компания, основана в общежитие, до голяма корпорация, без да се създадат грешки„, споделя Зукърбърг.



Според финансовите анализатори, след първите вести за абсурда с Cambridge Analytica, Зукърбърг е изгубил съвсем 13 милиарда $ от личното му положение, заради срутва на акциите на Фейсбук. То е намаляло от 75 милиарда на 62,2 милиарда $.

Но това към момента е „цвете“. През ноември 2018-та, по време на свое следствие, New York Times заяви, че Фейсбук е знаел за опитите на Русия да се намеси в изборите в Съединени американски щати при започване на 2016 година, само че е изчакал повече от година преди да показа тази информация.



В известието също по този начин се споделя, че основният действен шеф на Фейсбук Шерил Сендбърг е провел лобистка акция, ориентирана към това рецензиите към сдружението от страна на конкурентните софтуерни компании и Джордж Сорос да се отразят.

Тъй като акциите на Фейсбук непрекъснато поевтиняваха при започване на юли предходната година, Зукърбърг през ноември съобщи, че няма да се отдръпна от поста на основен изпълнителен шеф на Фейсбук.



До края на 2018-та, персоналното положение на Зукърбърг доближава тригодишния най-малко — 49,4 милиарда $.

Но би трябвало да се признае, че Марк с чест излезе от ситуацията: в този момент капиталът му възлиза на 65,6 милиарда $, което му разрешава да влезе в топ пет на най-богатите хора в света.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР