Чрез електронната платформа на Централно бюро Съдимост“ към Министерството на

...
Чрез електронната платформа на Централно бюро Съдимост“ към Министерството на
Коментари Харесай

Ето как да заявите е-свидетелство за съдимост

Чрез електронната платформа на Централно бюро „ Съдимост “ към Министерството на правораздаването се одобряват заявки и се издават електронни свидетелства за съдимост на български жители, родени в България, които не са осъждани. Това оповестяват от пресцентъра на министерството.

Изискването е гражданинът-заявител да има дипломиран електронен автограф, в който се съдържа информация за неговото ЕГН. Така той се разпознава, защото електронно удостоверение за съдимост не може да бъде издавано на трети лица, за предварителна защита против злоупотреби.

Електронната услуга е годна за всеки български жител,  без значение в коя точка на света се намира.

Българите, намиращи се в чужбина, които не разполагат с електронен автограф могат да заявят документа по интернет и да го получат разпечатан и удостоверен от чиновник в консулството.

Централно бюро „ Съдимост “ издава за потребностите на държавната администрация и електронни служебни свидетелства за съдимост, след нарочна поръчка.

Заявления за услугата „ електронно удостоверение за съдимост “ се подават единствено по електронен път, когато и да е на денонощието, всеки ден от седмицата, посредством специфичната платформа на Министерството на правосъдиеито https://cs.mjs.bg/.

От 1 до 30 март са издадени 878 бр. електронни свидетелства за съдимост, като единствено от 13 до 30 март техния брой е  654 бр., от които  21 бр. на българи, живеещи в чужбина.

Българи, родени в чужбина и чужденци, пребиваващи в България, могат да изискат и да получат удостоверение за съдимост единствено на гише в офисите на бюрото на ул. „ Аксаков “ №5

След въведените изключителни ограничения от 13 март т.г., по предписание на министъра на правораздаването Данаил Кирилов, гишетата на бюрото не престават да работят с непроменено работно време. Създадена е организация, тъй че обработването на заявките, както и издаването на свидетелства за съдимост да продължи да се прави от 9,00 ч. до 17 часа всеки работен ден.

През този месец са издадени общо 317 свидетелства за съдимост на хартия на българи, родени в чужбина и чужденци, пребиваващи в България.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР