Точно на 12 март, през 1999-та Чехия, Полша и Унгария

...
Точно на 12 март, през 1999-та Чехия, Полша и Унгария
Коментари Харесай

Посланикът на Чехия в България пред bTV: НАТО става все по-силен

Точно на 12 март, през 1999-та Чехия, Полша и Унгария станаха първите страни от някогашния " Източен блок ", които се причислиха към Алианса.

Пред bTV посланикът на Чехия в България дефинира НАТО като вяра за сигурност за страните от Източна Европа.

Снимка: bTV

Мирослав Томан счита, че всички съдружници в Алианса дружно взимат решение по какъв начин военният съюз да отговори на провокациите на Москва и на войната в Украйна. По думите му сътрудниците в НАТО нямат единно мнение по противоречивия въпрос би трябвало ли Европа да изпрати и войски в Украйна, с изключение на оръжие, муниции и техника, с която подкрепя Киев от началото на войната.

„ Не би трябвало да се отхвърляме от Украйна. Трябва да ѝ предложим надеждни гаранции за сигурност “, споделя Ян Липавски

Интервю на посланика на Чешката република за bTV Новините.

Изложбата е отдадена на 25 години Чехия в НАТО. Какво е смисъла сега за Алианса и за всяка една страна членка на Алианса  да бъде част от този защитителен съюз?

За нас днешният ден 12 март значи тъкмо 25 години от влизането на страната ни в НАТО. За нас това е огромна стъпка след рухването на „ Желязната завеса “ и е сбъдване на нашите очаквания за сигурност.

Снимка: bTV

Казвате „ вяра за сигурност “. Необходимо ли е съгласно Вас тази вяра да продължи да се уголемява и за други страни? Чествахме и формалното присъединение на Швеция към Алианса. Става ли НАТО по-силен, изключително в Източна Европа?

Мисля, че събитията от началото на съветската инвазия в Украйна демонстрират, че НАТО би трябвало да се уголемява и в бъдеще. Неслучайно има прилика сред нашия съюз и логото на френските мускетарите - " един за всички, всички за един ".

Не можем да оставим сама Украйна да се оправя с несправедливата експанзия на Русия. Нямаме никаква гаранция, че това няма да застигне и друга страна. Това е въпрос на сигурност за всички нас. Трябва да продължим да стоим зад Украйна, тъй като тя сама няма да се оправи с тази безусловно неоправдана експанзия на Русия. Те водят война и за нас.

Има ли закани за сигурността в региона на Черно море?

Възможно ли е някоя страна от НАТО да реши да изпрати войски?

Досега всички страни са взимали общо решение по такива световни въпроси дружно. Мисля, че това няма да се промени.

Очаквате ли скоро едната от двете страни да направи крачка обратно или пък другата - крачка напред и да каже " дано да седнем и да преговаряме ". Първите договаряния се провалиха в Турция. Очаквате ли да седнат на една маса украинците и руснаците?

Всички ние желаем да се възвърне мира в Украйна. Но считам, че това е въпрос на решение на украинците да пристъпят към договаряния. Никой не може да отговори вместо тях.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР