Точно 1139 копия на становища са подадени от граждани срещу

...
Точно 1139 копия на становища са подадени от граждани срещу
Коментари Харесай

Над 1100 граждани за възразили срещу проекта за още застрояване в община Царево

Точно 1139 копия на мнения са подадени от жители против предлаганите промени в Общия организационен проекта на община Царево. Това оповестиха от самодейността " Зелени закони ", която проучва плана и прикани жителите да възразят против част от плануваните градежи с примерно мнение. Според природозащитниците общият брой мнения е даже по-голям, защото не всички жители, изпратили мнение, са изпратили копие до тях.

Изявлението на самодейността оповестява също, че поради големия напор електронната поща на Министерството на районното развиване и благоустройството, оповестена за приемане на мнения, е била претъпкана. Въпреки това всички мнения са получени от Министерството на околната среда и водите и Община Царево и всеки изпратил мнение жител би трябвало да е получил или да получи скоро входящ номер. От " Зелени закони " ще сравнят формалната информация с копията, които са те са получили.

От самодейността припомнят, че всички жители, които са подали мнение с копие до тях, упорстват да не се позволява ново огромно застрояване на крайбрежието на Странджа и проектът с тези предвиждания да бъде модифициран. Съобщението на самодейността прибавя, че сагата с новия общ организационен проект на Царево продължава към този момент 22 години. Тъй като и новият препоръчан вид съдържа голям брой грешки и неточности при използването на българското и европейското законодателство, той ще би трябвало да бъде модифициран напълно. Всички проблематични аспекти на проекта, в това число неспазени условия на директивите за " Натура 2000 ", са били детайлно оценени от Тома Белев, специалист към " Зелени закони " (виж тук).

Според разбора на самодейността в случай че бъде признат в този си тип, документът би позволил нови 835 декара за застрояване в парк " Странджа " и урбанизация за 3 пъти по-голям плажен потенциал от линията, която има брега на община Царево. Появяват се и несъществуващи плажове, както и позволения за строителство върху сменени държавни гори и дюни край Царево, Ахтопол, Резово, Синеморец и Варвара. Новото всеобщо строителство на жилища е планувано макар че и в този момент 62% от жилищата в общината не се населяват. По калкулации на специалисти това би основало редица проблеми един от най сериозните, от които е снабдяването с питейна вода при сходно увеличение на туристическия потенциал по най-южното Черноморие.

Срещу това са се оповестили всички над 1000 жители, изпратили мнение до " Зелени закони ", обобщават от самодейността. Обсъждането онлайн на плана бе планувано за 13 април, само че поради изключителното състояние в страната и огромния брой получени мнения се чака отлагането му, добавя известието.

За " Дневник " архитектът на Царево Даниел Калудов съобщи, че общината към този момент е поискала отсрочване на разискването от Министерството на районното развиване, само че към този момент няма решение.

Вчера зов за отсрочване на публичната консултация насочиха и от съдружие " Да запазим Корал ". Те изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, с което припомнят, че според Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние от 13 март стопират да текат и периодите за приемане и действане на плана за Изменение на Общия организационен проект (ИОУП) на Община Царево.

От сдружението за опазване на най-северния плаж на общината от застрояване молят също за разкриване на нова процедура след анулация на изключителното състояние в България, с напълно преосмислено задание. С оглед идната икономическа криза в подтекста на пандемията от COVID-19, те считат, че сегашният план на общината би провокирал поредност от стартирано и незавършено строителство на огромни капиталови планове. " Черноморието ни към този момент е осеяно с сходни недомислици и последствията за образа на крайбрежието ни са пагубни, " декларират от " Да запазим Корал ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (210)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР