Тленните останки на Цар Фердинанд се завръщат в България, съобщиха

...
Тленните останки на Цар Фердинанд се завръщат в България, съобщиха
Коментари Харесай

Тленните останки на Цар Фердинанд се завръщат в България, вижте кога и къде

Тленните остатъци на Цар Фердинанд " се завръщат " в България, оповестиха от Фонд " Цар Борис и Царица Йоанна " към Царския замък " Врана ".

(Във видеото може да научите повече за: Строил ли е цар Фердинанд секрети тунели?)

Очаква се преместването на тленните остатъци от Кобург в София да се случи до месец. 

След кончината му в Кобург през 1948 година тялото на цар Фердинанд I е положено краткотрайно в криптата на католическата черква „ Св. Августин " в същия град. В годината на гибелта му погребението на царя във втората му татковина България е изцяло невероятно предвид на политическата обстановка у нас и следвоенния интервал в цяла Европа, макар огромното му предпочитание и това на околните му, показаха от фонда в публично известие, изпратено до медиите.

След демократичните промени бяха основани няколко инициативни комитети, чиито старания в тази посока не се увенчаха с триумф, макар положителните планове на уредниците им. Днешните условия на народна власт и почитание към историята разрешават тленните остатъци на цар Фердинанд да бъдат положени за безконечен покой в фамилната крипта на обичания му замък „ Врана " в София.

Така ще се отдаде нужната респект към един дълготраен държавен глава и главнокомандващ, който макар редица спорни оценки за някои моменти от ръководството му е дал доста за развиването и модернизацията на страната ни, написа още в известието. 

Още детайлности ще бъдат дадени в навечерието на самия акт, прецизираха от фонда.

Цар Фердинанд умира на 10 септември 1948 година в град Кобург, Германия, на 87-годишна възраст. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР