Тленните останки на патриарх Неофит бяха изложени за поклонение в

...
Тленните останки на патриарх Неофит бяха изложени за поклонение в
Коментари Харесай

Ден на траур. Започна поклонението пред тленните останки на патриарх Неофит

Тленните остатъци на патриарх Неофит бяха изложени за поклонение в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " и поклонението пред тях стартира в 9 часа в петък. През целия ден миряните ще могат да отдадат респект.

Погребението на негово светейшество ще е в събота, 16 март , заяви след изключителното съвещание на Светия синод в четвъртък неговият представител Старозагорският митрополит Киприан .

Поклонението се състои, откакто Министерският съвет разгласи петък и събота за дни на народен печал в памет на патриарха.

Заради траура президентът Румен Радев за сформиране на държавно управление за понеделник, откакто преди кончината на Неофит го беше насрочил за петък.
 Свещеници отдадоха последна респект пред тленните остатъци на патриарха
В храма участват митрополити от Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия, епископи и духовници. Много вярващи чакат пред патриаршеската катедрала и вътре в нея, с цел да се поклонят и да отдадат респект пред Неофит.
 Опашка от миряни, които желаят да изпратят патриарха в последния му път, се изви пред катедралата
Очаква се на поклонението да дойдат представители на страната, измежду които ръководителят на Народното събрание Росен Желязков.

Ще бъде отслужена и заупокойна молитва.

В събота, в 9,30 ч., ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото на патриарха ще стартира след нейния край, оповестиха още от Светия синод. След това с литийно шествие тялото на Неофит ще бъде пренесено от " Св. Александър Невски " до митрополитската катедрала " Св. Неделя " , където той ще бъде заровен съгласно неговото предпочитание.

За опелото и погребението се чака да дойдат Вселенският патриарх Вартоломей и делегации на Поместните православни църкви.

В четвъртък старшият член на понижения състав на Светия синод - Варненският и Великопреславски митрополит Йоан , встъпи краткотрайно във функционалностите на наместник-председател на Светия синод.

Той ще извършва тази служба до вторник или сряда, когато публично ще бъде определен наместник-председател на Светия синод. Той, дружно със Светия синод, ще организира избора за нов български патриарх.

9 от 13 митрополити могат да бъдат определени за поста на патриарх. Според устава на Българската православна черква те би трябвало да са навършили 50 години и да са били митрополити най-малко 5 години.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР