Титлата най-голямата гъсеница в света с право се присъжда на

...
Титлата най-голямата гъсеница в света с право се присъжда на
Коментари Харесай

Най-голямата гъсеница на планетата

Титлата най-голямата гъсеница в света с право се присъжда на Кралския орехов молец,  Citheronia regalis . Наричат я още Царски молец или Хикори рогат демон. Тя се причислява към семейство Saturniidae. Смята се, че името идва от огромните „ очи “, които имат на крилете. „ Очите “ са обрамчени с концентрични пръстени, напомнящи пръстените на планетата Сатурн. Оттам и името на фамилията – Сатурниди.

Тази голяма гъсеница, която доближава дължина 15 см , живее в Северна Америка и плаши хоратя със страховития си тип. А Citheronia regalis наподобява в действителност плашещо: цялото й тяло е покрито с дълги черни шипове, а главата и е увенчана с няколко чифта огромни оранжеви рога, което й придава тип на змей.

Въпреки страшния си тип, който й би трябвало да плаши враговете си, Кралският орехов молец е изцяло безопасен . Възрастните молци, в които се трансформират към края на лятото, също не съставляват заплаха за хората.

Всичко в тях – от огромните им тюркоазено-зелени големи тела, облечени в шипове до рогата, може да провокира боязън у непосветените. Оказва се, че всичко това е ловкост. Всъщност тези колоси са нежни и кротки. Хранят се с листата на хикори, явен, райска ябълка и орехови дървета. Това са едни от дребното гъсеници, които не вършат пашкули.

Болшинството от хората се отвращават от гъсениците. Разбираемо е, те не наподобяват по никакъв начин прелестно, а пък някои даже са рискови, защото предизвикват алергични реакции и тежки обриви при допиране. Но тълкувателите на сънища споделят, че който сънува огромна гъсеница, ще има благоденствие, а земеделците – богата годишна продукция.

 

 

 

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР