Тирана/Прищина. След като парламентите на Албания и Косово ратифицират Споразумението

...
Тирана/Прищина. След като парламентите на Албания и Косово ратифицират Споразумението
Коментари Харесай

Koha Ditore : Косово и Албания подписаха споразумение, образувайки нова „административна зона

Тирана/Прищина. След като парламентите на Албания и Косово ратифицират " Споразумението за разпоредбите на режима на локалния граничен трафик ", ще бъде основана особена „ административна зона “. Според косовския вестник Koha Ditore териториалната административна единица ще включва регионите на 30 км в Албания и 30 км в Косово.

Жилищните центрове в граничната зона са избрани от протокола за осъществяване на това съглашение, подписан от държавните управления на Косово и Албания на 26 ноември предходната година. За улеснение на придвижването ще бъдат отворени осем нови гранични пункта.

В отчета на албанското държавно управление до локалния парламент се показва, че съглашението за улеснение на локалния граничен трафик е направено в границите на взаимните отговорности на двете държавни управления, за опростяване на процедурите и ограниченията, свързани с режима на локалния граничен трафик и използването му по цялата дължина на границата.

На жителите на граничната зона ще бъде позволено прекосяване държавната граница според режима на локално гранично придвижване, при изискване че имат годен документ за идентичност, позволение за локален граничен трафик и против тях няма наложени ограничения за възбрана на влизане на територията на подписалите страни или не съставляват опасност за публичния ред, вътрешната сигурност, публичното здраве или интернационалните връзки.

„ Има към 300 000 поданици, които директно ще се възползват от тези преимущества. Това значи, че те могат свободно да посещават учебно заведение от главно до приблизително, според от местоположението на просветителната институция от двете страни на границата. „ Те могат да вървят на работа от двете страни на границата, без да са нужни никакви документи или позволение, което значи изцяло свободна търговия “, сподели албанският вътрешен министър Бледи Кучи.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечия оцени, че съглашението ще даде нов подтик на стопанската система и локалните пазари.

„ Демаркирането на границата безмилостно раздели фамилии, родственици, общества и културни пространства, които живеят дружно от епохи. Жителите ще могат да се движат свободно със особено позволение по цялата гранична линия сред двете страни навътре в страната до 30 км от всяка страна. „ Ще се развиват стопанската система и локалните пазари, както и услугите сред двете страни “, сподели той.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР