Типичните странични ефекти на много лекарства включват симптоми като разстроен

...
Типичните странични ефекти на много лекарства включват симптоми като разстроен
Коментари Харесай

Лекарство срещу диабет атакува и рак

Типичните странични резултати на доста медикаменти включват признаци като смутен корем, главоболие и компликации при работа с машини, само че едно лекарство, предопределено за отнасяне на диабет, демонстрира надалеч по-позитивни непредвидени последици: оказва помощ в битката против рака.

Учените следили по какъв начин пациенти диабетици, третирани с лекарството метформин, имат по-добри шансове да се възстановят от рак в региона на главата и врата спрямо пациенти, които не страдат от диабет. По време на тригодишния курс на проучванията, разказани детайлно в The Laringoscope, учените от Центъра за битка с рака Сидни Кимел към Университета Томас Джеферсън проучвали този непредумишлен непряк резултат на метформина и открили по какъв начин тъкмо медикаментът въздейства на раковите кафези.

Учените тествали туморни кафези в 39 пациенти без диабет преди и откакто били третирани с метформин в дози към половината на това, което нормално одобряват пациентите с диабет. Докато следили молекулярните маркери на клетъчна гибел и измененията в метаболичните пътища на раковите кафези, което ги прави по-податливи на общоприета терапия, учените открили две неща. Първото било, че при пациентите се следи сензитивно нарастване на гибелта на раковите кафези или апоптоза. Второто нещо, което забелязали е, че подкрепящите тумора фибробласти – клетките в тъканта към него – също демонстрират признаци на утежняване, което понижава способността им да подкремят туморните кафези да порастват и да сформират метастази.

Изглежда метформинът визира пътищата, на които разчитат раковите кафези за „ горивото “, което им е належащо за напредък и в същото време трансформира микросредата на тумора. „ Тъй като на туморите им е нужна доста сила за бърз напредък, възпрепятстването на пътищата за извличане на тази сила прави тези видове рак доста по податливи на общоприета терапия, “ споделя водещият създател в проучването Джозеф Къри.

Метформин се употребява от дълго време за отнасяне на диабет. Лекарството е с добра известност измежду ендокринолозите и има дълга история на безвреден медикамент. Освен това е доста по-малко отровен спрямо обичайните лекарства за отнасяне на рак като химиотерапията. Повечето пациенти в проучването, приемали метформин, не са имали никакви нежелани странични резултати, а дребното докладвани такива се лимитират единствено до гастро-разстройства.

“Проучването показва, че метформинът има резултат върху тумори на главата и врата освен това одобряван в дози, които са равни или по-ниски от дозите, които се дават нормално на пациентите с диабет. Медикаментът трансформира биологията на тумора по метод, който прави рака по-лесен за ликвидиране ”, изяснява съавторът в проучването Мадалина Тулуч.И

Изследването е добър старт, въпреки че има да се извърви дълъг път, до момента в който метформинът бъде ориентиран към отнасяне на раковоболни пациенти ( без диабет ). Сега следва фаза две на клиничните проби с по-голям брой пациенти.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР