Тинтявата е красиво диворастящо растение, което може да бъде срещнато

...
Тинтявата е красиво диворастящо растение, което може да бъде срещнато
Коментари Харесай

3 рецепти с тинтява за твоето здраве

Тинтявата е красиво диворастящо растение, което може да бъде срещнато в разнообразни багри и цветове. Има изброени над 400 типа, които са публикувани из разнообразни елементи по света, в това число Африка и Нова Зеландия.

Днес името на тинтявата се свързва основно като билка или фалшификация, тъй като точно във фармацията намира най-широко приложение. С нея се лекуват заболявания на черния дроб, на храносмилателната система, анемия и още доста други.

Синята тинтява да вземем за пример, въпреки и прекомерно горчива, е изпитано средство за възбуждане на апетита.

Но за целебните свойства на другите типове тинтява можете да намерите безчет информация. Тук ще Ви срещнем какво можете да приготвите от тинтява, с изключение на да я включите като част от салатата ви.

Чай от жълта тинтява

 3 предписания с тинтява за твоето здраве

Необходими артикули: 1 с.л. корени от жълта тинтява, 1 л вода, по избор мед и лимон

Начин на приложимост: Корените на тинтявата се нарязват на ситно и се пускат във врящата вода. Варят се към 10 мин, след което течността се прецежда и за по-добър усет можете да добавите към нея мед и лимон на усет. От този чай се пие по 60 мл дневно преди ястие 4 пъти дневно. Препоръчва се при колики, запек, гастрит, пясък в бъбреците, болести на черния дроб и др.

Ликьор от синя тинтява

 3 предписания с тинтява за твоето здраве

Необходими артикули: 100 г корени от синя тинтява, 1. 25 л вода, 1 кг захар

Начин на подготвяне: Корените от синята тинтява се пускат във врящата вода и се варят към 20 мин. Течността се прецежда и към нея се прибавя захарта. Вари се, до момента в който сиропът се сгъсти, като в случай че стане прекомерно гъст, можете да добавите още вода. Изключително подобаващ е за заболели от анемия, като се приема по 2 ч.ч. дневно преди хранене

Настойка от тинтява

Необходими артикули: 10 г нарязани корени от жълта тинтява, 1 л алено вино

Начин на подготвяне: Корените от тинтявата се накисват във виното и се оставят да преседят по този начин 10 дни. След това от тях се приема по 1 с.л. 3 пъти дневно преди ястие. В предишното тази настойка е употребена всеобщо за възстановяване на апетита на дребните деца, само че през днешния ден се ползва за увеличаване отделянето на жлъчна и стомашна секреция.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР