Тилапията е една от най-консумираните и широко достъпни риби. За

...
Тилапията е една от най-консумираните и широко достъпни риби. За
Коментари Харесай

Тилапията предизвиква рак и други лъжливи твърдения за тази риба

Тилапията е една от най-консумираните и необятно налични риби. За разлика от множеството морски деликатеси цената ѝ е ниска, което през последните месеци стана причина за доста полемики по отношение на до каква степен е потребна и здравословна нейната консумация.

Ето някои от най-големите неистини за тилапията и за какво те не са правилни:

Тилапията се отглежда единствено в изкуствени условия

Това не е по този начин. Тилапията живее в сладководни води - плитки потоци, реки и езера, само че е известна като най-старата култивирана риба – още от Библейски времена. В днешни дни е доста, доста мъчно да се откри дива тилапия.

 Рибна плантация с Тилапия

Както доста други риби през днешния ден по света има хиляди по този начин наречени „ рибни ферми “, в които се отглеждат водни жители. Проблемът е, че в доста от тях се употребяват антибиотици и други вещества, с които рибите се пазят от заболявания. Вместо да отказвате да слагате тилапия на трапезата си, по-добре проверете източника, от който идва рибата. Смята се, че най-хубавата риба от този тип се отглежда в Перу и Еквадор, следвани от Тайван, Мексико и Индонезия. Не се предлага тилапията от Китай, където доста от фермерите употребяват неразрешени вещества и контрола е занижен. Но пък и това е доста сложна задача, тъй като точно оттова идва главното доставяне с тази риба.

Хранят тилапията с е

Този тип риба е вегетарианец и в естествена среда се храни главно с водни растения и водорасли. Твърди се, че във фермите за храна на рибата дават ГМО царевица и соя. Добре се знае, че този тип артикули се отглеждат, тъй че да са устойчиви на вредители. Но няма никакви научни проучвания, които да потвърждават, че тилапията, която е приемала ГМО храни, е нездравословна за човешкото здраве. Дори освен това – няма доказателства, че животните, които са хранени с генномодифицирани артикули ги придвижват в индивида.

По-добре да ядете бекон или хамбургер, в сравнение с тилапия

 Филе Тилапия

Една от аргументите за това изказване е, че тилапията не е от мазните риби и съдържа по-малко количество омега-3 мазнини. Затова яденето ѝ е съвсем безсмислено. Но, истината е, че въпреки и по-бедна на тези мазнини, тилапията ще ни ги достави, в случай че просто хапваме по-голямо количество от нея.

Наричат тази риба още „ водно пиле “, защото сходно на пилешките гърди и яйчените белтъци, месото ѝ е богато на протеини. Така, че несъмнено консумирането на тилапия е надалеч по-диетична алтернатива от бекон, хамбургери или понички.

Тилапията е токсична

В тази риба в действителност има диоксини, само че не повече в сравнение с в други типове риби. В сьомгата да вземем за пример има повече. Наистина не е изключено да попаднете на тилапия, в която има завишение на някои метали. Но, всичко още веднъж опира до източника – в случай че е отглеждана добре и във плантация отвън Китай, тогава е доста малко евентуално да имате аргументи за терзания.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР