Тихоокеанските островни държави обявиха днес извънредна ситуация във връзка с

...
Тихоокеанските островни държави обявиха днес извънредна ситуация във връзка с
Коментари Харесай

Тихоокеанските островни държави обявиха извънредна ситуация заради климатичните промени

Тихоокеанските островни страни оповестиха през днешния ден изключителна обстановка по отношение на климата и се договориха да се опитат да върнат Кирибати в главната районна организация, заяви Асошиейтед прес.

Кирибати се отдръпна от 18-членния Форум на тихоокеанските острови преди неговата среща на върха във Фиджи тази седмица. Този ход беше общопризнат като знак за възходящото въздействие на Китай в района, отбелязва АП.

Лидерите на тихоокеанските островни страни приветстваха поетия от новото държавно управление на Австралия ангажимент да понижи до края на десетилетието излъчванията на парникови газове с 43 % по отношение на равнищата от 2005 година

Предишният австралийски кабинет си бе сложил за цел редуциране единствено от 26-28 % до 2030 година

В официално съобщение, оповестено в края на срещата, се насочва апел всички страни от форума да реализират " явен прогрес в превръщането на обещанията и уговорките в дейности ", които да лимитират световното стопляне до 1,5 градуса по Целзий.

Тихоокеанските островни страни са измежду най-тежко засегнатите от измененията в климата. Повишаването на морското ниво вследствие на световното стопляне заплашва да остави доста от тях под вода.

Друга тематика на форума бе единството на тихоокеанските островни страни след отдръпването на Кирибати.

Макар Китай да не беше упоменат в официалното съобщение, възходящото му въздействие в района беше разисквано в детайли от водачите.

Съединени американски щати, Австралия и Нова Зеландия са измежду най-яростните критици на пакта за сигурност, подписан сред Китай и Соломоновите острови, които ще одобряват срещата на върха на форума следващата година.

Подробности за съглашението не бяха оповестени обществено, само че то провокира опасения, че може да се появи непрекъсната китайско военна база на 2000 километра от североизточното австралийско крайбрежие.

Австралия към този момент има контракт за сигурност със Соломоновите острови и австралийската полиция поддържа мира в столицата Хониара след протестите в края на предходната година.

Според Австралия страните от форума би трябвало да се оправят сами със личните си проблеми, свързани със сигурността, вместо да се обръщат към външни страни като Китай. Комюникето наподобява поддържа тази позиция, като в него написа, че сигурността в Тихия океан би трябвало да бъде обезпечена " преди всичко от фамилията ", т. е. от страните от района.

Премиерът на Соломоновите острови Манасех Согаваре съобщи през вчерашния ден, че новият пакт за сигурност с Китай няма да разреши на Пекин да построи военна база в страната и да трансформира жителите ѝ в " цели за евентуални военни удари ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР