The Five o'clock Tea или чаят в пет е старият

...
The Five o'clock Tea или чаят в пет е старият
Коментари Харесай

The Five o`clock Tea или най-горещата английска традиция

The Five o'clock Tea или чаят в пет е остарелият британски обред на следобедния чай. В предишното непокътнат по-скоро за дамите, през днешния ден трансформирал се в чай когато и да е, The Five o'clock Tea остава чисто английска традиция.

Поданиците на Нейно Величество описват, че обичаят, с който са известни в целия свят, е дело на скучаеща английска дукеса, само че истината съгласно историците е напълно друга.

Пристигането на чая в Англия става в необикновен миг - когато кафенетата никнат като гъби и се радват на невъобразим триумф. По това време португалската инфанта Катарина де Браганса подписва брак с британския крал Чарлз II. Според предбрачния контракт тя внася в Англия като зестра основните пристанища Танжер и Бомбай, а също и навика си да пие чай когато и да е на деня. Историята споделя, че измежду зестрата на инфантата има и огромно количество чай на листа.

Така че по този начин известният британски чай в действителност не е нито британски, нито ритуалът по пиенето му потегля от Англия.

Но по този начин или другояче от този момент чаят става доста известен в цялата страна. Оценен в Двореца, той не закъснява да завладее всички пластове на обществото и бързо се трансформира във всеобщ любим.

 The Five o'clock Tea или най-горещата британска традиция

И през днешния ден чаят е един от стълбовете на английското общество - англичаните го пият през целия ден - те стартират с ранен утринен чай, постоянно с бисквитки още в леглото. После не престават с чая на закуска, съпроводен от изобилна храна. Пият и чаша чай, когато удари 11 часа, а той им разрешава да удържат до класическия чай в пет - Five o'clock Tea. И най-после - един финален чай малко преди лягането вечерта.

Британците описват, че The Five o'clock Tea или чаят в пет се настанява в страната през 19 век с помощта на седмата дукеса на Бедфорд. По това време се обядвало доста рано или доста късно и дукесата си основала навика да пийва сред три и четири часа следобяд чаша чай, съпроводен от лека закуска.

Лека бавно тя почнала да кани и приятелите си да споделят момента и по този начин основала една мода, която бързо се трансформирала в традиция.

Днес, както и в предишния век, англичаните се събират със фамилията си или с другари, с цел да пият чай. А с цел да се отговори на всички стремежи чаят, захарта и лимонът в никакъв случай не се не помнят.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР