Тези избори показват, че все повече ние сме в сферата

...
Тези избори показват, че все повече ние сме в сферата
Коментари Харесай

Проф. Тодоров: Тези избори водят до края на политиката

Тези избори демонстрират, че от ден на ден ние сме в областта на някакъв тип шоу зрелище. Имена, които нямат нищо общо с политиката – хубаво, всеки жител може да се включи, само че най-малко преди този момент да са станали известни с някакъв жест, да са създали нещо, обвързвано с политиката. Не! Влизат имена от кое място ли не, като че ли не се прави асортимент. Кълнат се във честност на нещо, за което не имат вяра и на себе си.

Това разяснява в изявление за БГНЕС политологът проф. Антоний Тодоров.

„ Екзотичните имена в партийните листи са симптом за изгубване на политическото. Следващият парламент безспорно ще бъде доста друг от сегашния. От позиция на качеството не дръзвам да осъждам, надали ще бъде по-лош, само че мисля, че това е завършек на политиката “, предвижда той.

„ Учудването ми от тази предизборна акция е, че тя стартира по този начин, като че ли нищо не се е случвало преди. Сякаш нямаше дълго траяли митинги, които желаеха оставки и предварителни избори. Тя протича като една изцяло нормална и постоянна акция, в която се състезават партии от Народното събрание и отвън него. Някои се разделят, други се събират и се вършат обещания, които влизат в предизборните платформи “, разяснява политологът.

„ Показателното е, че не всички партии имат предизборни платформи или най-малко някакъв текст, който да има тази роля. Най-показателното пък е, че ГЕРБ оповести предизборната си платформа преди два дни, което значи, че е направена както плана за конституция – да има нещо, без кой знае какво огромно значение какво тъкмо написа. Пък и малко на брой гласоподаватели четат платформите “, счита той.

По думите му няма подозрения, че епидемията основава нови условия за изборите.

„ COVID-19 в някакъв смисъл е непредвиденият съдружник на държавното управление, тъй като това му разреши да харчи много безсистемно в една предизборната акция, т.е. да трансформира тези разноски в част от личната си предизборна пропаганда. Очаквам пандемията да се отрази върху присъединяване на изборите, има доста ограничавания и хората се опасяват. Очаквам още изборите да бъдат затруднени и като развой. Страхувам се, че управляващите не взеха нужните ограничения още преди началото на акцията, с цел да се провеждат изборите по-иначе. Какво имам поради? В Нидерландия започнаха предварителни избори и те ще продължат 3 дни. Защо? Ами поради пандемията. В България се обсъждаше разновидността изборите да бъдат 2 дни, таман поради забавянето на процеса, само че беше отритнат “, означи политологът.

Според него изборите ще бъдат затруднени от COVID-19 и присъединяване в тях надали ще бъде високо.

Той начерта няколко сюжета за изхода от вота:

„ ГЕРБ може би ще излязат първи по брой гласове, доста от сондажите го демонстрират и ще се опитат да създадат следващото държавно управление. При това още веднъж с Бойко Борисов отпред. Чудя се какво ли би трябвало да се случи в България, с цел да може едно държавно управление в действителност да подаде оставка и да се отдръпна? Каква рецесия? Има доста случаи, в които държавни управления са подавали оставка и повече не са се прибирали на терена, само че тук очевидно има друга обстановка “.

„ ГЕРБ да излязат първи е един вероятен сюжет, както и да опитат да създадат държавното управление. С кого? Това е въпросът. Кой би ги подкрепил? Кой би загърбил всичко казано, че да влезе в коалиция с ГЕРБ. Ще стигнат ли ГЕРБ и Движение за права и свободи да създадат болшинство? Движение за права и свободи ще се извърнат ли на 180 градуса от това, което в този момент споделят, с цел да влязат в коалиция с ГЕРБ? Можем да чакаме какво ли не, само че въпреки всичко има някакви граници на допустимото, което да не изкара още веднъж хиляди протестиращи по площадите и улиците. Те не би трябвало да бъдат преминати “.

„ Друга опция – може ли да има държавно управление отпред с Българска социалистическа партия, предстоящата втора партия по брой на депутатите? Българска социалистическа партия направи малко, с цел да може да отвори разговор с други вероятни партии. Едно държавно управление, което ще бъде просто партийно на Българска социалистическа партия, подкрепено от други, не ми се коства доста допустимо “.

„ Може ли да се направи държавно управление с новите играчи, които вероятно могат да влязат в Народното събрание – Слави Трифонов, „ Изправи се! Мутри вън “ и „ Демократична България “? Това за мнозина наподобява допустим вид, тъй като трите партии подкрепяха митингите против ГЕРБ, единствено че каквито и сметки да се вършат, броят на депутатите им няма да им стигне за болшинство. Следователно би трябвало да се огледат с кого да го създадат това болшинство. С ГЕРБ би било неуместно. С Българска социалистическа партия или пък с Движение за права и свободи? Всичко това следва да забележим “.

„ Един от разновидностите е неспособност на Народното събрание да сформира държавно управление, да има служебно такова и предварителни избори. Такъв вид не трябва да се изключва “, предизвести проф. Антоний Тодоров.

Трудно би му било да планува какво би станало при служебно държавно управление, назначено от президента.

„ Ясно е, че едно такова служебно държавно управление, което би трябвало да провежда изборите и да управлява настоящите каузи, ще се сблъска с доста компликации. Със сигурност това държавното управление ще се заеме и с проверка на предходното, излязло от властта. Това ще бъде доста плевел интервал от 3 месеца до идващите предварителни избори, чиято дата застрашително ще приближи датата на президентските избори през ноември “, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР