Тези дни Института за пазарна икономика потвърди тревожни данни, които

...
Тези дни Института за пазарна икономика потвърди тревожни данни, които
Коментари Харесай

Как се нарича превеса на чиновници над частници, и на държавния над пазарния сектор?!

Тези дни Института за пазарна стопанска система удостовери тревожни данни, които се удавиха в политическия информативен поток и като че ли останаха незабелязани, а би трябвало да им се обърне особено внимание. Защо ли? Ами тъй като демонстрират, че след 35 години наужким градеж на ярък капитализъм, у нас превес по растеж на заплати и трудови места бележи … публичният бранш.

Иначе казано, по-оскъдният частен бранш цялостни хазната, от която се харчат повече пари за служители в институциите, където пък се разкриват повече работни места. Това, в случай че не е абсурд – здраве му кажи!

„ В цели 224 общини през 2022 година публичният бранш обезпечава по-висока междинна заплата от частния, макар догонването на национално равнище през последните години. Още повече, в 42 общини той основава повече от половината претовареност.

Това свива конкуренцията, положението на пазара на труда и капацитета за напредък и частни вложения в доста общини ”,

предизвестяват от неправителствената икономическа и анализаторска организация.

Всеки от нас има  и самостоятелни усещания от обстоятелството, че в множеството български общини на процедура единствен шеф е локалната кметска конструкция.  Това е доста печален факт, само че на сметка на това е обективната истина.

Безкрайно се наскърбявам от статистиката, която сочи, че хрантутниците на общинската и държавната трапеза са 400 000 души в близо 6-милионна все по-оредяваща откъм население България. А да речем в 20-милионна Нидерландия служителите са 25 000?!

У нас брутната заплата в държавната администрация се състои от съществена заплата и спомагателни хонорари, като главните заплати се дефинират по равнища и степени според от заеманата служба, съгласно „ Класификатора на длъжностите в администрацията ”.

Разходите за хонорари в държавната администрация се възнамеряват авансово и са обезпечени, като част от закона за бюджета на страната, а самостоятелните хонорари се изплащат регулярно в тъкмо избрани периоди.

Заплатите на армията от служители у нас варират фрапантно - от 780 лева до над 3000 лв. и нагоре,

като последната сума е годна най-вече за админите в столицата. В провинцията месечните хонорари, тук-там за нищоправене, са в най-ниския указател. По места обаче общините непрекъснато усилват заплатите на своите служители.

Публична загадка е засиленият вкус към общинските и държавни служби в последните години. Хората всеобщо избират да се наредят на службица на хранилката, с цел да имат спокойствието и безхаберието на чиновника. Превесът на публичния бранш над частният обаче съгласно кои правила може да се назова капитализъм и пазарна стопанска система?!

Ей на този простоват въпрос ще се веселя да ми отговорят живите „ перестройчици ” от 1989 година насам.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР