„Тези дни една от най-популярните теми е: „Ще имаме ли

...
„Тези дни една от най-популярните теми е: „Ще имаме ли
Коментари Харесай

СИНПИ: В момента газовото фиаско може да отнесе като цунами цялата политическа класа

„ Тези дни една от най-популярните тематики е: „ Ще имаме ли газ или няма да имаме газ “. Обсъждайки този въпрос с участниците в новоучредения Стратегически институт за национални политики и хрумвания (СИНПИ) стигнахме до заключението, че сега газовото крушение може да отнесе като цунами цялата политическа класа, която се кани за желае доверието на гласоподавателите по-късно повече от месец. Темата е обща за всички, а не е тематика за предизборна дъвка, тъй като работата е много сериозна. Това е тематика, по която и СИНПИ може доста неща да направи посредством своите специалисти и участници “. Това сподели по време на представянето на института неговият ръководител на УС Калоян Паргов.

Мисията на СИНПИ е да бъде свързващо звено сред страната, другите обществени групи, гражданските и браншовите организации в намирането на решение на ежедневните проблеми. Институтът има за цел да бъде самостоятелен народен конгрес. Форум за хрумвания, промени, дълготрайни визии, политики, събирайки още и още другари, хора, които могат да дадат своя принос в една или друга посока. Визията на СИНПИ е да бъде сътрудник в развиването и разпространяването на експертните познания по разнообразни стратегически въпроси, а функционалността е да подкрепи образуването на политически решения и тактики с оглед подобряването на икономическата и обществена среда.

„ Ние сме хора, които желаеме да работим за подсилване на страната, на държавността и на държавните институции, поради политическата рецесия и неплатежоспособност, в която сме изпаднали, изключително през последните години. Затова и нашите сътрудници ще бъдат държавните и държавните институции, интернационалните организации и фондации, бизнеса, банки и университети “, посочи Паргов.

Първата задача на СИНПИ е демографията. „ Нашата хоризонтална задача, която минава през всеки един бранш – опазване на здравето, обучение, енергетика, инфраструктура, строителство, районно развиване, защита и сигурност, спорт и други, е демографската рецесия. Помните, че в края на 80-те години имаше задача да се доближи 9-милионния българин. Края на 80-те достигнахме малко на 8 900 000 българи население. Дойде 1990 година и през днешния ден към този момент България се е стопила до 6.5 милиона души условно. А Българска академия на науките предизвести, че в случай че се продължава със същата наклонност към 2040-2050 година българската нация ще изчезне. Трябва да се борим с това, само че освен като усилваме майчинските и вършим данъчни облекчения или някакви други тактически политици. Това става посредством дълготрайна визия и тактика “, споделя Паргов.

Повечето участници в СИНПИ се обединихме към тезата, че на България ѝ липсва нещо, което редица други развити демокрации имат, а точно национална теория. Националната теория е нещо, което е обвързвано с всички партии. Тя е надпартийна. Тя е основаващ документ като конституцията на една страна. Тя е нещо, което се следва абсолютно и безотказно. „ Демокрации от вида на Франция, Англия, Германия, Франция, без значение дали ръководят леви или десни тази теория се следва. Само методите се сменят. СИНПИ „ хвърлят “ ръкавицата на всички да стартират да мислят в тази посока “, сподели ръководителят на Института.

„ България би трябвало да продължи да се стреми да стане съвременна страна, в която има същинска народна власт и да има институти като нашия. Убедена съм, че ще бъдете респектирани от продуктите, които ще създадем. Ще ги създадем в една естествена, свободна среда със знанията на всички, които се събираме, които дискутираме. Идва един миг, в който избира къде му е хубаво, къде му е силата и какво може да даде обществото. Аз съм един от тези хора “, сподели Дора Янкова, съучредител на СИНПИ.















Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР