Тестостеронът представлява стероиден хормон, който принадлежи към групата на половите

...
Тестостеронът представлява стероиден хормон, който принадлежи към групата на половите
Коментари Харесай

Тестостерон

Тестостеронът съставлява стероиден хормон, който принадлежи към групата на половите хормони. Хормонът се секретира главно от тестисите на мъжките и от яйчниците при женските човеци, само че дребни количества се секретират и от надбъбречните жлези. Тестостеронът е основен мъжки хормон и анаболиден стероид.

Както при мъжете, по този начин и при дамите тестостерон играе основна роля за здравето и положителното физическо положение. Заедно със половата интензивност, която включва контролиране на либидото, плодовитостта и мускулната маса, тестостеронът спомага за увеличение на силата. В обикновено положение мъжете създават от 40 до 60 пъти повече тестостерон от дамите, само че дамите са по-чувствителни към този хормон.

Когато тестостеронът попадне в кръвта, той се транспортира до прицелните органи и тъкани, където се трансформира в дихидротестостерон. Това е и дейната форма на тестостерона. Дихидротестостеронът е почти 10 пъти по-активен от тестостерона и е директно виновен за оплешивяването и мутирането на гласа. За огромно страдание той въздейства отрицателно върху простатата – доста постоянно подтиква образуването на рак в региона.

Функции на тестостерон

 Хормон Тестостерон

Тестостеронът играе редица значими функционалности в човешки организъм. Той понижава равнищата на холестерина, подкрепя растежа на костите, усилва синтезирането на протеини.

При мъжете тестостеронът спомага за оформянето на вторични полови белези и контролира производството на стероиди. Той дава отговор за развиването на окосмяването, пениса, простатата, адамовата ябълка. Тестостеронът координира построяването на мускулите и разграждането на мускулна тъкан.

Важно е да се означи, че тестостерон не е единствения хормон, който дефинира мъжкия темперамент. От изключителна значимост е съотношението сред тестостерона и женския хормон естрадиол, който също се създава в мъжкия организъм.

Тестостеронът подтиква мастните жлези по кожата, ускорява половото предпочитание и подтиква нападателно държание.

Благодарение на тестостерона чувствителността към болежка понижава, той подтиква отделянето на феромони, може да докара до загуба на окосмяване по главата. Тестостеронът подтиква пространственото мислене. За образец – потвърдено е, че дами с ниски серумни равнища тестостерон имат усложнения при паркирането на колата.

 Тестостерон

Кората на централния мозък подтиква тестостероновата секреция, когато човек е благополучен и възбуден, точно когато организмът има потребност от нея. Когато обаче човек е под напрежение или ядосан, скоростта на произвеждане на тестостерон бързо понижава.

Нормални равнища тестостерон

В обикновено положение равнищата на тестостерона са сред 300 – 1200 ng/dl при мъжете; 20-75 ng/dl при дамите. Свободният тестостерон при мъжете е сред 15-45 pg/ml и 1-3 pg/ml при дамите.

Високи равнища тестостерон

Високите равнища на хормона в тялото могат да причинят съществени отрицателни последствия. При прекомерно високи равнища тестостерон се покачва риска от формиране на тумори в черния дроб и бъбреците, нарушение на сърдечния темп и редица други кардиологични нарушавания.

Установена и повишена податливост към формиране на рискови тромби в мозъка. Високите дози тестостерон могат да доведат и до тежки душевен болести, които доста постоянно са дълготрайни и мъчно лечими.

 Тестостерон

При продължително внасяне на огромни количества хормон в тялото се следи нарушение на сперматогенезата. При дамите отрицателните странични резултати от високите равнища тестостерон се показват в увеличение на окосмяването, нередовна менструация, придобиване на мъжки черти на лицето. Възможно е да настъпи и липса на овулация.

Ниски равнища на тестостерон

Ниските равнища на хормона също могат да доведат до отклонения като ниско самочувствие, липса на либидо, възприятие за уязвимост и обща липса на тонус.

Симптоми при ниски равнища тестостерон са следобедна унесеност, струпване на килограми в обастта на стомаха, утринната ерекция изчезва, а останалите стават по-колебливи, мускулатурата стартира да отслабва. Това са все неща, които са присъщи за по-възрастните хора. В сходни случаи би трябвало да се търси повода за недоволствата.

Ако не се вземат ограничения при ниски равнища на тестостерона, заплахите, които дебнат са редица. Доказано е, че това положение подготвя към развиване на съдови произшествия, инфаркт и инсулт. Друга отрицателна последица е развиването на остеопороза.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР