Терористичното нападение в московската зала Крокус“ може да събуди хуманно

...
Терористичното нападение в московската зала Крокус“ може да събуди хуманно
Коментари Харесай

Манол Глишев: „Крокус“: поредният „Норд-Ост“?

Терористичното нахлуване в московската зала „ Крокус “ може да разсъни хуманно възприятие даже у стимулиран русофоб. Безсмислената крах на над 100 елементарни жители не би могла да зарадва никого… с изключение на тези, които са я поръчали. Голямата тематика е: кои са те?

 

Историята на тероризма в Русия е дълга и печална или по-точно смразяваща. Комбинацията от войни, в които Руската федерация е участник – и агресор! – плюс ниското значение на обособения човешки живот за съветските институции и наследената от Съюз на съветските социалистически републики макиавелистка политическа просвета значат, че на територията на тази страна всяка рецесия се позволява с неизмеримо огромен брой почтени жертви. Полицията, армията и управляващите нямат интерес, предпочитание или уменията да избавят заложници. Държавното управление пък има податливост да афишира всяка информация за загадка, да пуска или разрешава циркулирането на две-три едновременни, полуофициални и противоречащи си версии… а самото население е подготвяно още от вкъщи и учебно заведение повече да уважава паметта на починалите в сравнение с да пита за какво те не са оживели и можело ли е да бъдат избавени. Положението в Русия постоянно е било: „ Жените ще народят още “. При тези условия не е необичайно, че Русия има черни моменти, в които управляващите непосредствено стоят зад тероризма против личните си жители. Тероризъм с вътрешнополитическа цел.

 

Анна Политковская беше убита поради сходни заключения. В книгите си смелата журналистка напомни нещастията в Беслан, подводницата „ Курск “ и изключително – удавеното в кръв зрелище „ Норд-Ост “ в спектакъл „ Дубровка “, също в Москва. Докато цинизмът и неналичието на интерес към спасяването на потърпевши или застрашени хора въпреки всичко могат да се обяснят с особеностите на необятната институционална душа още от времената на цар Йоан Василиевич, то съмненията, че стопаните на Кремъл сами провокират и употребяват атентати и набези против съветското население, извеждат самото схващане за съветска свирепост на ново ниво.

 

Кой атакува „ Крокус “? Властите настояват, че бяло „ Рено “ е стигнало до залата, оттова са излезли няколко въоръжени лица, които са нахлули и са стреляли по нищо неподозиращите фенове. След това „ Реното “ се е изтеглило от мястото на нещастието. Първата съветска версия беше, че останките от ДАЕШ/ИДИЛ са поели отговорност през „ Телеграм “-канал. Веднага с това обаче породи и въпросът за какво преди две седмици Путин се е подигравал пред ФСБ с американски предизвестия за риск от планувана ислямистка терористична офанзива в Москва. После породи версия (ама по какъв начин единствено непринудено пораждат тези версии), че нападението било по афганска линия. Само дето до неотдавна съветските управляващи се хвалеха, че са в отлични връзки с талибаните. Русия отново смени обяснението и управляващите този път „ откриха причинителите “, т.е. повториха челния български опит по арестуване на клошари.

 

Арестът в тази ситуация беше изключително безразсъден, тъй като новата теза на съветските управляващи е, че „ причинителите “ са желали да пресекат… руско-украинската граница. Тоест има „ украинска връзка “. Добре де, само че руско-украинска граница не съществува най-малко от две години насам. Съществува… фронт. Представяте ли си по какъв начин терористи с обемистия рублов еквивалент на по пет хиляди $ пресичат тиловата бойна зона, съветската предна линия, ничията земя, след това украинската предна линия и отпрашват към залеза, т.е. към Киев, където Зеленски ги чака с ордени на възглавничка?

 

Накратко, след всички несъгласия, неистини и искрено нелепи версии, излезли от съветска страна, става мъчно да се има вяра в която и да е от тях. Но още по-неприятно за Кремъл е, че всичко това просто към този момент се е случвало. „ Норд-Ост “ и Политковская. Първи път дамаджана за вода, повторно лъжливо овчарче… и стотици мъртъвци, над които публична Русия лее крокодилски, издевателски сълзи, крещейки: „ Дръжте крадеца! “

 

Добре, само че за какво, ще кажат постоянно недоразбралите, русофилите, циниците и по този начин наречените неутрални. Има за какво. За сближение на редиците. За стягане на дисциплината и смълчаване на все по-тихата съпротива. За опрощение на следващата готовност, т.е. могилизация на стотици хиляди съветски мъже. За разпръскване от лъжата, наречена „ президентски избори “. За забравяне на гибелта на Навални. За занемаряване на също незаслужено наказания Владимир Кара-Мурза. И за продължение на войната против Украйна.

 

Поне от 1999 година насам Путин и ФСБ не просто убиват. Те убиват даже личните си жители. При това – систематично. Няма по-големи русофоби от съветските господари.

 

за ФрогНюз

Манол Глишев
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР