Тереза Матонохова e сред многото доброволци в Чехия, които помагат

...
Тереза Матонохова e сред многото доброволци в Чехия, които помагат
Коментари Харесай

Чехия постигна чудо: интегрира половин милион украинци

Тереза Матонохова e измежду многото доброволци в Чехия, които оказват помощ на стотици хиляди украински бежанци да се интегрират в обществото. Тя провежда информативен и езиков курс за избягалите от войната. " Използвах професионалните си контакти и получих безвъзмездна стая от една компания за нашите срещи ", описа Тереза за Дъждовни води.

По време на срещите се разискват жилищни въпроси или търсенето на работа в страната. Има и уроци по чешки език с умел учител. Неговото възнаграждение идва от средства, предоставяни от чешкото държавно управление. " Познаването на чешкия език е основа за намиране на по-квалифицирана работа на чешкия пазар на труда с най-малко релативно обичайно възнаграждение ", изяснява Тереза.

Почти всички учат чешки

От участниците в дребния ѝ клас, в който нормално участват от 15 до 20 украинци, съвсем всички към този момент са си намерили работа. " Днес пристигнаха по-малко участници, тъй като някои от тях имат следобедни смени. След една година всички те приказват чешки и могат да поддържат връзка на базово равнище “, споделя тя.

Клас с украински деца в ЧехияСнимка: Vit Simanek/CTK Photo/dpa/picture alliance

Благодарение на хора като Тереза Матонохова Чехия и нейните 10 милиона поданици съумяват да посрещнат най-голямата миграционна вълна в своята история. Страната е предоставила краткотрайна протекция на съвсем половин милион украинци. Това я подрежда измежду първенците в Европейски Съюз - по отношение на броя на популацията.

Не е за сметка на чехите

Повече от 100 000 украинци са намерили работа в Чехия и 90% от децата, пристигнали от нападнатата страна (около 50 000) в това време посещават учебно заведение. " Успяхме да приемем съвсем половин милион бежанци от Украйна. И то - без да се срутен или претоварят здравната и просветителната системи ", съобщи министърът на вътрешните работи Вит Ракусан на конференция. Според него Чехия разполага с добре функциониращи системи, които са се потвърдили в рецесията.

Това, че огромен брой украинци работят, а украинските деца вървят на учебно заведение, е значимо за общата атмосфера в обществото. Въпреки това представители на екстремистки и десни националистически партии и организации настояват, че държавното управление оказва помощ на украинските бежанци за сметка на чешките жители. Сред тях е водачът на опозиционната партия АНО и финалист на президентските избори от януари Андрей Бабиш. Министърът на външните работи Ян Липавски не е склонен с това: " Разходите за украинските бежанци са единствено дребна част от общата финансова помощ, която държавното управление е предоставило на чешките жители в изискванията на енергийна и финансова рецесия ".

Държавата печели от бежанците

Група украински бежанци, които учат чешки езикСнимка: Archiv Luboš Palata

Според Министерството на финансите разноските на Чехия за украинските бежанци до края на януари 2023 година възлизат на към 1,2 милиарда евро. Най-голямата част от тях е отишла за обществено подкрепяне. Прага е похарчила по това перо към 400 млн. евро. В същото време страната печели от украинците, които работят и заплащат налози и такси. Съобщава се за събрани към 350 млн. евро под формата на налози върху приходите и други данъци от бежанците.

" Разходите за украинските бежанци ще бъдат по-ниски от в началото предстоящите ", споделя финансовият министър Збинек Станюра. Бежанците са се интегрирали бързо на трудовия пазар и съставляват по-малка тежест за здравната система, в сравнение с в началото се очакваше. А и доста чехи са приели вкъщи си украинци.

Квалифицирани украинци на неквалифицирана работа

Един от съществуващите проблеми е признаването на украинските квалификации. " Тук има стотици украински медицински сестри и лекари, само че техните дипломи остават непризнати в Чешката република, тъй като хората просто не разполагат с нужните документи от Украйна ", признава Томаш Проуза, ръководител на Съюза за търговия и туризъм и консултант на министъра на индустрията и превоза.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР