Терез и Масуд, сн. БГНЕС Въпреки поетия категоричен ангажимент от

...
Терез и Масуд, сн. БГНЕС Въпреки поетия категоричен ангажимент от
Коментари Харесай

Пазарджик не се отказва от лъвчетата Терез и Масуд


Терез и Масуд, сн. БГНЕС

Въпреки поетия безапелационен ангажимент от страна на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на околната среда и водите Нено Димов за двете дребни лъвчета Масуд и Терез да бъдат положени най-хубавите и съответни грижи и те да бъдат изпратени в избавителен център в Холандия, сега продължава да се приготвя интензивно задържане на лъвчетата в България и прехвърлянето им в Пазарджик, стана ясно в понеделник.

Пазарджик няма да се откаже от дребните лъвчета, разгласи кметът на града Тодор Попов, представен от бТВ. По думите му той е подготвен да поема риск с развъждането на двете животни, които не са в положително здраве. Попов счита, че в града можели да се оправят с това, макар предизвестията от страна на организация " Четири лапи ", съгласно която животът на двете огромни котки ще бъде мощно заплашен.

В петък Общинският съвет в Разград гласоподава за следващ път животните да бъдат дадени на Пазарджик, а не да отидат в холандски избавителен център. Затова и във вторник жители ще стачкуват пред Министерския съвет в 12 часа. Същевременно петиция, подписана досега от на 40 000 души, упорства за заминаването на двете огромни котки в избавителен център. Настояването на жителите е министър председателят Бойко Борисов и екоминистърът Нено Димов да изпълнят първичния си ангажимент. Преди месец на среща с организация " Четири лапи " дадоха обещание двете животни да отидат в избавителен център, като даже екоминистерството обви, че в случай че се наложи, ще конфискува лъвчетата.

От 5 месеца Терез и Масуд са в София, откакто бяха избавени от зоокъта в Разград, който е без позволение от години. При раждането животните не са били отделени от другите огромни котки, които подплашени от заря в града са стъпкали бебетата. Заради това Терез и Масуд не можеха да се хранят сами, а доброволци избавиха живота им. Преди 3 месеца кметът на града Валентин Василев подписа съглашение с интернационалната организация " Четири лапи " да оказват помощ за намирането на нов дом на общо 5 лъва, тъй като в Разград нямат условия за тях.

Ветеринарят в пазарджишкия зоопарк: Нямам опит в развъждането на лъвове

Малко по-късно обаче кметът на Пазарджик изиска дребните да отидат в градския зоопарк и Общинският съвет в Разград утвърди концепцията. В акцията по изпращането на животните в Пазарджик интензивно се включи и вестник " Телеграф ", чийто издател е скандалният народен представител от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

В понеделник кметът на Пазарджик изясни, че е подготвен е да наеме експерт, който да се грижи за животните.

Служителите в зоопрака са изпразнили клетка на маймуни, тя е отоплена и в подготвеност да приюти двете лъвчета, споделя още той, представен от бТВ. До месец и половина би трябвало да са подготвени и новите кафези, които зоопаркът подготвя за двете животни. Те ще се намират директно до клетките на двата тигъра.

Ветеринарният доктор на зоопарка Паун Лазаров обаче признава,че няма опит в развъждането на лъвчета. Затова в Пазарджик още веднъж се надяват " Четири лапи ", които избавиха лъвчетата и упорстват да бъдат изпратени в избавителен център в Холандия, да продължат да се грижат за тях.

Германски експерт установи неприятното здравословно положение на животните

От неправителствената организация обаче изясняват, че положението на двете лъвчета продължава да е несигурно и мотив за съществени паники. " При цялостен обзор, осъществен на 27 януари, беше открито, че при Терез се вижда погрешен напредък на костите на предните лапи, което изисква незабавна интервенция – изначало с смяна на диетата и непрекъснато наблюдаване на казуса от тесни експерти, а при липса на усъвършенстване – и с осъществяване на интервенция ", се споделя в позиция на " Четири лапи ".

Прегледът на двете лъвчета е осъществен от доктор Марк Йолкел, който идва за случая от Берлинския институт за проучване на зоопаркови и диви животни " Лайбниц " и от експертите от Централна ветеринарна клиника в София, която е и с максимален опит при лекуването на огромни котки в България.

Фондация " Четири лапи " е подготвена да одобри лъвчетата в своя избавителен център Фелида в Холандия и да обезпечи висококвалифицирана здравна помощ за тях точно поради характерните им потребности.

Организацията оповестява още, че здравословните проблеми при Масуд и Терез се обуславят от няколко фактора. " На първо място е фактът, че те са най-малко второ потомство близкородствено отглеждане - техните родители и родителите на техните родители са брат и сестра, което е причина за влечение към здравословни проблеми. На второ място идва стресът и цялостната обстановка към раждането им, отхвърлянето от майката и развъждането им от хора със заместители на майчиното мляко ", считат от " Четири лапи ".

" Рискът този вид животни да не оживеят в първите дни и даже месеци след раждането е голям. Така Терез и Масуд изгубиха сестричката си. Дори и когато оцелеят обаче тези животни се нуждаят от профилирани грижи и непрекъснато наблюдаване, тъй като рискът за здравето им остава голям. Виждаме това при сегашното положение на Терез ", споделят още от организацията.

Четири лапи: В Пазарджик няма нужните условия за развъждането им

Освен това заключението на " Четири лапи " е, че в Пазарджик на процедура няма условия за развъждане на огромни котки съгласно актуалните стандарти. " Зоологическата градина " съставлява кафези в гората. Те са с задоволително огромна повърхност, само че са сложени по този начин, че животните нямат никаква опция за усамотение. Това е безусловно наложително за тях, тъй като непрекъснатото натоварване, на което са изложени от посетителите, е равно на тормоз, когато те нямат опция да се скрият. Концепцията за " зоологическата градина " е правена на парче - без вземане предвид със характерните потребности на всички обособени типове животни и симбиозата сред тях. Зоопаркът не разполага с опитни и подготвени експерти гледачи - безусловно наложително изискване за развъждането на животни в положението на Терез и Масуд. В града няма ветеринарни лекари и клиники, които имат задоволителен опит с диви животни, а още по-малко с такива, които имат характерни потребности ", сочи умозаключение на организацията.

Тя добавя, че в избавителния център за огромни котки " Фелида " в Холандия се строят специфични пространства и външни заграждения, съобразени с потребностите на всяко едно съответно животно. " Така за посрещането на Терез и Масуд се подготвя техния характерен краткотраен дом - вътрешно заграждение с отопление към 20 кв. м с лежанки, платформи, пясъчник и в допълнение средово обоготяване. Когато времето на открито разреши, ще имат достъп до външно заграждение към 30 кв. м., което също ще бъде надлежно средово обогатено по отношение на потребностите им. На животните ще се даде време да се приспособяват към новата среда - към 14 дни, като през това време ще бъдат следени непрекъснато, защото е известно, че поради проблемите им в най-ранна възраст са предразположени към болести. Предвижда се още един цялостен медицински обзор като здравословното им положение ще продължи да бъде следено от специалистите в Института " Лайбниц " в Берлин, с които Фондация " Четири лапи " си сътрудничи интензивно. Ще се вършат съвещания и с най-хубавите специалисти в Европа ", се споделя още в мнението на организацията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР