Теракотената армия е скулптурна композиция край планината Лишан, в селището

...
Теракотената армия е скулптурна композиция край планината Лишан, в селището
Коментари Харесай

Разкриха нови подробности за световноизвестната Теракотена армия

Теракотената войска е скулптурна комбинация край планината Лишан, в селището Линтун до гр. Сиан, провинция Шънси, Китай. Тази археологическа находка, открита през 1974 година, се намира край Мавзолея на Цин Шъхуан, който е включен в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО. Композицията е измежду основните забележителности на Китай.

Открити са нови детайлност за това по какъв начин е направена световноизвестната Теракотена войска, оповестява Global Times. Археолозите от реставрационния екип на Теракотената войска споделят, че античните занаятчии са употребявали метода на навиване, който конструира предмети посредством струпване и сливане на намотки от глина една върху друга, с цел да създадат статуите, близки до действителността, съгласно Националната администрация за културно завещание.

„ Занаятчиите са създали първо главните елементи на тялото, в това число стъпалата и краката на войните. След това главата и ръцете на тялото са били направени настрана “, Шен Маошенг, един от учените от екипа за разкопки на яма №1 в мавзолея на император Цин Шъхуан. Археолозите означават, че по-късно е нанасян втори пласт от извънредно фина тиня, откакто главното тяло на статуята изсъхне на въздух. От втория пласт занаятчиите изрязвали детайлите на бронята и облеклото на война.

„ Когато главното тяло е било готово, занаятчиите по-късно прикрепяли ръцете и главата към него “, означи Шен.

Експертите означават още, че въз основа на досегашните разкопки се чака в бъдеще да бъдат открити общо повече от 6000 керамични войни и коне.
Според археологическите открития до момента, специалистите означават, че малко след завършването на гробните ями по време на династията Цин (221 прочие н. е.-206 година прочие н. е.), по-голямата част от яма № 1 е била ограбена и изгорена. Близката яма № 3 също е ограбена. Експертите означават, че въз основа на исторически записи ямите са били ограбени и унищожени от Xiang Yu, аристократ от страната Чу, който се разпалва към края на династията Цин.

Ремонтът на счупените теракотени скулптури е огромно предизвикателство за археолозите. Лан Дешенг, специалист по реституция в музея, който е прекарал 26 години в реституция на Теракотената войска, означи, че реставрационният екип до момента е поправил повече от 130 скулптури.

„ Обикновено са нужни две години, с цел да се залепят още веднъж счупените части от тези керамични фигури “, сподели Лан.

Реставрацията е сложна работа и изисква огромен опит, самообладание и малко шанс.

„ Понякога се нуждаехме от изчезнала част и минаха три или даже четири години, преди да намерим тази част в ямата и по този начин да стартираме процеса на възобновяване. “
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР