Теоретично възможно и законосъобразно е настоящата ЦИК да бъде преизбрана,

...
Теоретично възможно и законосъобразно е настоящата ЦИК да бъде преизбрана,
Коментари Харесай

Нинова: За да фалшифицират изборите, ГЕРБ са готови да сринат държавата

Теоретично допустимо и законосъобразно е актуалната ЦИК да бъде избрана отново, само че процедурата би трябвало да се задейства. Това сподели за вечерния блок „ Това е България “ на Радио „ Фокус “ водачът на Българска социалистическа партия по отношение на предложенията на левицата за промяна на досегашния състав на комисията въз основа на изтичащия й мандат.
Тя изясни, че и сегашната ЦИК може да извършва пълномощията си до избор на нова, само че това е изключение от правилото. Според Нинова решението не е политическо – единственото рационално е да се съблюдават законите на страната. „ Колегите от ГЕРБ излизат с аргумента, че досегашната комисия се е сработила и има риск, в случай че изберем нова, те да не могат да се сработят по този начин. Това не е мотив пред този за съблюдаване на законите на България. За да фалшифицират изборите, ГЕРБ са подготвени да срутен страната. Да оспорваш мандата на един орган, записан в закони и в самата Конституция, е посягане към основите на държавността и правовата страна. За ГЕРБ осъществяването на закона е бойкот, а нарушаването му – норма. С държанието си Българска социалистическа партия демонстрира, че по-важно от квотите и партийния интерес е върховенството на закона. Така че в случай че обичате, ръководещи – спазвайте закона “, разяснява Корнелия Нинова.
Тя посочи, че границата сред манипулирания и безпрепятствено протичащия избирателен развой включва: изчистване на описите, машинно гласоподаване, неприемане на измененията, които ГЕРБ желаят, и строго надзор върху използването на законовите правила. Лидерът на Българска социалистическа партия предвижда, че в пленарна зала болшинството ще отхвърли машинното гласоподаване и изрази вяра ГЕРБ да одобряват решението за нов избор на ЦИК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР