Тенденцията от изминалата година на увеличено търсене на имоти и

...
Тенденцията от изминалата година на увеличено търсене на имоти и
Коментари Харесай

Пощенска банка: Ипотечните кредити растат като стойност, но броят на заявките стагнира

Тенденцията от миналата година на увеличено търсене на парцели и надлежно финансирането му с ипотечни заеми се резервира и през тази, споделя Румен Радушев, управител в бранш " Банкиране на дребно " на Пощенска банка, по време на Residential Forum 2022, проведен от " Градът медиа груп " при започване на юни. Радушев посочи, че сега банката държи към 18% от ипотечния пазар в страната и има много точни данни за динамичността му.

През миналата година общата стойност на настояванията за кредитиране от Пощенска банка е повишена с 21%, като доближава 1.2 милиарда евро. Увеличението идва главно от повишените цени на парцелите, защото растежът в броя на настояванията е по-плавен - 8%. През първото тримесечие на 2022 година Пощенска банка следи 19% растеж в общата стойност на настояванията за ипотечен заем и застой в броя им. " Това значи, че целият растеж е за сметка на нарастването на цените на парцелите ", споделя Радушев.
Средният растеж в цените на парцелите за 2021 година е 12%.
По данни на Пощенска банка междинното нарастване на цените на парцелите в страната е 12% за 2021 година и 13% за първото тримесечие на 2022 година
Реклама
За София междинната цена е 1780 евро, което е 14% растеж, а в Пловдив - 1180 евро (18% - най-високото в страната). Във Варна междинната цена е 1276 евро (11% ръст), а в Бургас - 1100 евро (9% ръст). " Цените порастват, само че броят на покупко-продажбите не в такава степен и персонално аз чакам това да докара до балансиране на пазара, без да има каквито и да е шокове или странни развития ", разяснява той.
80% от сделките са в огромните градове.
Като систематизиране в страната над 80% от бизнеса с сделки на парцели се случва в петте най-големи града на страната, съгласно данните на Пощенска банка. София е с дял от 51.9%, което е растеж от един %, а Варна е с дял от девет %, което е растеж още веднъж с един %. Пловдив е на близо минус един %, или дял от седем %. Бургас и Стара Загора надлежно държат по четири и два %.
Средната сума на желаната ипотека е 82 хиляди евро, което е исторически връх Реклама
Средната сума на желаната ипотека от клиентите на банката е 82 хиляди евро, което е исторически връх досега. Те вземат участие приблизително с към 35% от цената на договорката за покупко-продажба, като през първото тримесечие самоучастието е сред 30 и 40%. От позиция на Радушев това приказва за повишение спестяванията на хората, което се дължи на увеличаващите се приходи на популацията с към 10% на годишна база.
Нараства делът на кредитоискателите с приходи над 3000 лв..
Друга причинност е, че нараства делът на кредитоискателите с приходи към и над 3000 лева В момента той е към 40% от общия брой претенции. Общо 70% от всички претенции са на работещите в търговията, държавния бранш и IT. За Радушев държавните чиновници (15% от всички искания) са изненадата, като допустимо пояснение са нарастванията във възнагражденията им през последните две години.
Спадат настояванията за финансиране на покупко-продажби на зелено. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Енергетика 2 Политика 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Енергетика 1 Инфраструктура 2 Енергетика 3 Политика Реклама
През първото тримесечие на 2022 година спадат настояванията за финансиране на покупко-продажби за парцели в градеж. Те са 8% от всички, при 11% през 2021 година Спада и делът на остарялото строителство, който през януари - март 2022 година е 9% при 11% предходната година.
" Цените порастват, само че броят на покупко-продажбите не в такава степен. Очаквам това да докара до балансиране на пазара. " Румен Радушев, управител " Банкиране на дребно " в Пощенска банка
За пръв път ясно се вижда и наклонността на покупка на по-големи жилища. Тази година стигнахме до 17% от настояванията да са за парцели с три и повече стаи ", споделя той.
Лихвените равнища по ипотечните заеми ще се повишават. Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
" В България ще има смяна на лихвените равнища на ипотечните заеми в някакъв интервал от време след вероятно решение на Европейската централна банка (ЕЦБ) в тази посока. Ние сме във валутен ръб, тъй че няколко месеца или тримесечия след решението на ЕЦБ ще има такава смяна и в България (вариантите са 0.25% или 0.5%, което значи, че ще има равномерен преход) ", споделя Радушев.
Това ще се случва постепенно и законодателството пази физическите лица.
" Физическите лица са най-предпазени от законодателството. Никоя банка не може да промени лихвения % по метод, по който просто някой е решил, че би трябвало да бъде. Всеки клиент има контракт за заем и вътре ясно написа при кои условия или композиция от условия лихвеният % може да се промени. В множеството банки, с цел да се промени лихвения %, е належащо лихвата по депозитите на физически лица на цялата банкова система да нарасне ", изясни Радушев. Тоест даже ЕЦБ да усили главната си рента с 0.5%, това не значи, че автоматизирано и лихвата по заема ще се вдигне с 0.5%. " Очаквам нещата да се случват в действителност гладко с много дълъг небосвод и клиентите да не са чак толкоз наранени или да са минимално наранени ", прибавя той.
Две трети от планиращите покупка на жилище считат да употребяват ипотечен кредитТридесет и девет % от хората настояват, че имат намерение да си купят жилище в обозримо бъдеще. От тях 66% считат да финансират договорката и с ипотечен заем. Отделно от това 31% са подготвени да купуват и преди акт 16. Това демонстрира изследване на финансовия портал MoitePari.bg и компанията за кредитно консултиране CreditLand, направено измежду 540 консуматори на портала в продължение на две седмици през май 2022 година На въпроса какво чакат да се случи с лихвените равнища до края на годината цели 61% показват, че ще нарастват гладко. Според 15% те ще се задържат, а 10% не могат да преценяват. От възнамеряващите да си купят жилище 51% считат, че войната в Украйна ще повлияе на цените на парцелите в България и те ще продължат да се повишават, а упованията на 13% са, че ще се задържат; 16% от тях не могат да преценяват. От участвалите в анкетата 11% са показали, че през последните две до три години са закупили парцел " на зелено ". От тях 47% са се присъединили в покупко-продажбата още на стадий " план ", 30% преди акт 14 и 23% - след него. Интересно е, че 14% са показали, че след стартирането на процеса по закупуването на парцела е последвало искане от страна на строителя за смяна на изискванията. В 6% от тези случаи настояването е било за индексация на цените, а при 4% планът е замразен. На 2% от хората е върната предплатената сума. Свързани публикации Посетете секцията Капитал Пловдив Специалното издание, отдадено на втория район в страната. Редакцията на вестника под тепетата следи политиката, стопанската система, бизнесът, инфраструктурата и културата в района. Всички текстове за района може да откриете тук. Към рубриката Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Георги Куманов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР