Темпура е типично ястие от японската кухня. Традиционното блюдо е

...
Темпура е типично ястие от японската кухня. Традиционното блюдо е
Коментари Харесай

Да си приготвим перфектна японска Темпура

Темпура е типично ядене от японската кухня. Традиционното ястие е направено от пържена риба и зеленчуци в тесто. Може би не знаете, че думата темпура не е термин от японски генезис, а от латински и е обвързван с християнската традиция.

Темпура съгласно традицията се е появила с помощта на първите контакти сред японците, португалски моряци и християнските мисионери. Християните са се въздържали от яденето на месо в продължение на три дни при започване на всеки сезон. Сряда, петък и събота те ядяли единствено риба и зеленчуци. Тези интервали са били наричани Темпора и от тук се ражда думата темпура. Може да се каже, че думата произлиза от португалското темпура, темперомандибуларно, което значи фалшификация.

На 7 януари пък се отбелязва денят на Темпурата.

Оригиналната рецепта на японската темпура

Според истинската японска рецепта тестото се подготвя единствено с две съставки и това са оризово брашно и доста студена вода /газирана/.

За да получите добра японска темпура, ще ви трябват:

100 г студена вода, за предпочитане газирана

100 г оризово брашно

 оризово брашно

Ще би трябвало да омесите съставките бързо благодарение на японски пръчици за хранене. Ако при месенето останат дребни бучки, е без значение, защото това ще помогне да темпурата да стане по-хрупкава. След това тестото се съхранява в хладилника от 15 до 30 минути.

Темпура би трябвало постоянно да е свежа и суха. Може би сте забелязали, че истинската версия на тесто за японска темпура е веган и без глутен, защото е направено от оризово брашно и не съдържа никакви скотски съставки - даже и яйца.

Най-добрите зеленчуци за вашата темпура

Сред най-хубавите зеленчуци за подготовка на темпура се подреждат тиквички, тиквени цветове, моркови, зелен боб, чушки, нарязани на линии, патладжан на линии, броколи и карфиол, разграничен на розички, аспержи, тиква, нарязана на пръчици, и в случай че желаете да експериментирате, пробвайте салвия.

Тайни за подготовка на хрупкава темпура

 Японска темпура

Нека да забележим какви са тайните, с цел да си приготвите съвършена хрупкава и по-лека темпура. Трябва да бъдете изключително деликатни към температурите при подготовката на съставките.

1)Температура на маслото

За да разберете дали маслото е готово за пържене, просто пуснете малко количество тесто и в случай че то потъне и по-късно изплува – температурата на маслото е добра;

2) Използвайте студени съставки от хладилника

Съставките, които са съществени за вашата темпура, като зеленчуци да вземем за пример, ще би трябвало да извадите напряко от хладилника. С горещо масло и студени съставки би трябвало да се генерира термичен потрес, с цел да се получи хрупкава темпура. И заради тази причина се предлага да охладите в продължение на минимум 15 минути тестото в ледник, преди да го използвате;

3) Вариант на тесто

Ако класическата японска рецепта за тесто, направено единствено с брашно и вода, не ви задоволява, може да изпитате по-конвенционален метод: 1 жълтък, 100 г брашно, 100 мл студена вода и 1 щипка сол.

Друг вид на истинската рецепта на японски темпура е, като замените газираната вода с бира и брашно от леблебия вместо оризово брашно;

4) Използване на сусамово масло

Традиционното масло, употребявано в Япония за приготвянето на темпура, е сусамовото масло, което е една от тайните за присъщия ѝ усет. Някои употребяват слънчогледово или соево масло за пържене на темпура, само че в случай че желаете да се съблюдават изцяло разпоредбите на японската кухня, би трябвало да дадете преимущество на сусамовото масло. Маслото от сусам е растително масло, извлечено от сусам, и съдържа мощен антиоксидант - сезамол.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР