Темпът на инфлация в Египет отбелязва леко понижаване за пръв

...
Темпът на инфлация в Египет отбелязва леко понижаване за пръв
Коментари Харесай

Спад на инфлацията в Египет за пръв път от ноември 2021 г.

Темпът на инфлация в Египет отбелязва леко намаление за пръв път от ноември 2021 година. Инфлацията през юни спада на 13.2 % от 13.5 % през май, разгласи Централната организация за социална готовност и статистика, представена от в. " Ал Ахрам ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Сред главните аргументи за спада са поевтиняването на храната и напитките с 2.2 %, показват от институцията. Други артикули и услуги, като обувки и облекла, опазване на здравето и превоз са поскъпнали с сред 0.3 и 2 %.

Темпът на инфлация в северноафриканската страна се форсира през март, достигайки двуцифрена стойност, в резултат на пандемията от Ковид-19, войната на Русия в Украйна, нарушаването на международните вериги на доставка и обезценяването на египетската валута.

Годишната инфлация доближава 14.7 % през юни, което е с 5.3 на 100 повече от стойностите през същия месец на 2021 година.

След началото на спора в Украйна на 24 февруари Централната банка на Египет увеличи лихвите с 300 базови пункта (три процента) в отговор на световната инфлационна вълна и последствията от войната.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР