Теменужките са компактни и впечатляващи стайни растения, които произвеждат гроздове

...
Теменужките са компактни и впечатляващи стайни растения, които произвеждат гроздове
Коментари Харесай

Тънкостите, които трябва да знаем при отглеждане на стайна теменужка

Теменужките са компактни и впечатляващи стайни растения, които създават гроздове от сходни на украшение цветове през цялата година.

Те имат витална нужда от съществуването на доста ярка светлина и би трябвало да се разполагат на към 30 см от прозореца. Уверете се обаче, че те не са на директна слънчева светлина, защото това ще изгори листата им - мястото, обърнато на север или изток, може да бъде идеално. Теменужките се нуждаят от топлота (не по-малко от 15°C) и страдат от съществуването на течение. Те също се нуждаят от мокрота – поставете върху чинийка с влажни камъчета или поставете в стая, която получава доста влага, като баня или кухня.

Поливане на африканска теменужка
Как да накарате теменужката да цъфти щедро
Видовото многообразие на разцвет на теменужката притегля производителите на цветя, изключително откакто това растение е допустимо най-непрет...
Прочети повече
Засадете теменужките в дребна саксия с дренажни отвори на дъното или в профилиран компост за теменужки. Пресадете в междинна по величина саксия, откакто кореновата топка стартира да нараства. Прекалено огромния съд ще провокира засилен напредък на листата за сметка на цветята. Теменужките се усещат най-удобно в саксия, която е към една трета от диаметъра на листата им.

Поливайте единствено когато горните 2-3 см компост са изсъхнали. Избягвайте да пръскате вода по листата при поливане – използвайте дребна лейка и бъдете доста деликатни или още по-добре, поливайте растението изпод, като поставяте саксията в съд или чинийка за половин час. Използвайте хладка вода и изчакайте непотребното количество вода да се отцеди по-късно.

Подхранвайте един път месечно със слаба храна с високо наличие на поташ напролет и лятото, с цел да насърчите цъфтенето. Премахвайте неотложно изсъхналите и увехнали цветове.

Не мокрете листата на вашата теменужка - до момента в който тя се нуждае от мокрота, мокрите листа ще причинят проблеми. По-добре е да поставите растението си във влажна стая или да го поставите върху чинийка с влажни камъчета.

Използвайте мека четка, с цел да почистите компост или прахуляк, в случай че е належащо.
10 красиви стайни растения, които притеглят благополучие в дома
Според античното китайско обучение Фън Шуй, живите растения въздействат на човешката сила, основават хармонична атмосфера и удобен микр...
Прочети повече
Най-лесният метод за размножаване на теменужката е като се употребяват листни резници напролет – или в дребни, самостоятелни саксии, или в тава за семена.

Отстранете зряло листо от растението с прикрепено стъбълце към него. С нож срежете дръжката под ъгъл от 45°.

Направете дупка в компоста с нож или молив и поставете дръжката на листата по този начин, че основата на самия лист единствено да допира компоста.

Поливайте в кладенче, оставяйки ненужната вода да се отцеди. Покрийте с транспарантен найлонов плик и поставете на топло, ярко място, надалеч от директна слънчева светлина.

След към месец би трябвало да видите дребни нови растения в основата на листа. Отстранете плика и когато растенията станат малко по-големи, засадете ги в обособени дребни саксии.

Още от ГРАДИНАРСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР