Темата за „секретни” доставки на българско оръжие за бунтовниците в

...
Темата за „секретни” доставки на българско оръжие за бунтовниците в
Коментари Харесай

Руско издание пак топи България, че възобновила доставките на оръжие за бунтовниците в Сирия

Темата за „ секретни” доставки на българско оръжие за бунтовниците в Сирия и за съдружните войски в Йемен е измежду обичаните на съветското издание EADaily.com. Трябва да се признае, че съветските публицисти напълно добросъвестно изследват обстоятелствата, като се стартира от натоварването на оръжието в Бургас, детайлно изследват интернационалния навигационен портал Marinetraffic за придвижването на товарния транспортен съд (обикновено датските „ Hanne Danica” или „ Karina Danica”), наблюдават цялото корабоплаване през Суец, само че незнайно за какво след това прескачат пътя на оръжието през Саудитска Арабия и напряко се стопират на неговото появяване в Сирия. Впрочем въобще се икономисва и второто звено Йордания.

Руските сътрудници настояват, че корабите на датската компания H. Folmer & Co. възобновила „ секретните” доставки за терористите в Сирия. Само че в този момент контейнеровозите към този момент не дебаркират напряко в саудитското пристанище Джета, а в Червено море трансферират товара си на незнайни и необявени кораби, след което не престават пътя си.

В края на май предходната година турският блогър Юрук Ишик фотографира контейнеровоза „ Hanne Danica” да минава Босфора на път за Джеда с два нови чешки БТР ОТ-64. В края на август различен блогер (Rufus McDonald) разгласява видеозапис с прекосяване на военна техника за „ Свободната сирийска армия”, на който най-накрая се появиха ОТ-64С.


" Hanne Danica " минава Босфора с два зачохлени БТР зад жълтите контейнери, май 2017 година

А ето я и „ най-прясната” история. На 17 юли „ Hanne Danica” излязъл от Бургас и отплавал за турския Измир. Причината не е известна, само че най-вероятно е оставил част от товара си. Там има командване на НАТО, осигуряващо въоръжение за сирийските бунтовници.

Преминавайки Суецкия канал, датският транспортен съд предал в ефир като последна точка на маршрута си пакистанското пристанище Карачи.

Според навигационния портал Marinetraffic, преди 2 дни (25 юли) в Червено море на 370 км от саудитската Джеда, контейнеровозът ненадейно понижил скоростта си от 10 възела (18,5 км/час) до 0,4 възела (по-малко от 1 км/час) и съвсем 3 часа останал на дрейф. Плътно до него обаче се намирал незнаен транспортен съд.

Това време в действителност е изцяло задоволително за прекачване на част от товара в безусловно спокойното море, още повече, че съгласно фотосите на блогъра Юрук Ишик той не е бил претрупан както нормално. След дрейфа „ Hanne Danica” набрал скорост и траял по пътя си и през вчерашния ден (26 юли) минал край Джеда, без да спре. За сметка на това незнайният транспортен съд взел курс към Джеда и след това изцяло липсващ от екраните на Marinetraffic.

Трябва още веднъж да се признае, че съветските сътрудници са се справили ослепително с следствието, като всичките си изказвания и догатки са подкрепили с изображения от радарните екрани. Само остава загадка кой е поръчал това следствие. Едва преди няколко дни БЛИЦ оповести, че по данни на SIPRI, през предходните 5 година делът на Русия в интернационалния оръжеен износ съставлява 22%, като продава военна стока и на Саудитска Арабия.

Ганчо КАМЕНАРСКИ, БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР