Темата за режима на изплащането на първите три дни болнични

...
Темата за режима на изплащането на първите три дни болнични
Коментари Харесай

Министър: Държавата няма да плаща първите три дни болнични

Темата за режима на изплащането на първите три дни болнични стои на дневен ред, само че на този стадий страната не поддържа това да изплаща първите три дни болнични, сподели пред публицисти министърът на труда и обществената политика Деница Сачева, представена от Българска телеграфна агенция.  Следващата седмица следва съвещание на НСТС по тематиката за болничните и ограничението на злоупотребите с тях.

Сачева уточни, че прекосяването на изплащането на първите три дни болнични към Национален осигурителен институт би коствало към 200 милиона лв. годишно, а се работи в изискванията на стеснен бюджет при заложени цели. Изборът е дали желаеме да влагаме тези 200 милиона в съответни политики, или да ги влагаме в болнични, съобщи министърът. По думите на Сачева увеличението на разноските на бюджета за подобен вид заплащания би трябвало да сложи и въпрос от кое място ще дойдат приходите, дали сме съгласни да усилваме разноските на бюджета, като в същото време усилваме налозите.

„ Ако ние се борим с това, че има подправени болнични, че хората взимат болнични без да имат потребност от тях, че лекарите ги изписват без потребност, или пък работодателите по някакъв метод злоупотребяват с тях, не виждам по какъв начин мярката с прехвърлянето на заплащането от работодателите към страната ще реши проблемите със злоупотребите “, сподели Сачева.

Попитана дали има прогрес по следствието кои са компаниите, които източват системата на Национален осигурителен институт с подправени болнични, Сачева уточни, че са дадени разнообразни сигнали в прокуратурата, само че се чакат окончателните резултати от инспекциите.

Сачева счита, че е належащо да има по-добра осведомителна съгласуваност сред здравната система и работодателите, тъй че работодателите да получават бързо информация за това, когато техен чиновник е в болнични. Необходима е по-голяма интензивност и сложни ограничения на институциите, в това число и на службите по трудова медицина, тъй като най-ефективният надзор е този, юридически на място, съобщи Сачева.

Според министъра по тематиката за болничните би трябвало главно да се работи върху контрола и предварителната защита, тъй че множеството ограничения, които се чака да бъдат разисквани и утвърдени от НСТС, са свързани с повишение на контрола и взаимоотношението сред Министерство на здравеопазването, Национален осигурителен институт и службите по трудова медицина. Едно от настояванията е да има представители на национално показаните организации на работодатели и синдикати в комисиите, когато би трябвало да се извършат по-сериозни инспекции, сподели Сачева.

Тя разяснява тематиката преди следващата лекция от цикъла MASTЕRCLASS WORK 4.0 пред учащите във Военна академия „ Г. С. Раковски “, проведена от КНСБ.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров разяснява, че не би трябвало да има фиксация по тематиката за болничните. В проектоспоразумението сред синдикати и работодатели има 40 ограничения, препоръчани на страната, като тематиката за болничните е единствено една от тях и тя е обвързана с всички останали, добави Димитров. Той напомни, че бизнес и синдикати имат мнение по зелената договорка, връщането на налога на хората с ниски приходи. Има баланс в настояванията, само че най-после някой би трябвало да го заплати и този някой е финансовият министър, означи Димитров.

Вчера диалозите по тематиката за бъдещо съглашение сред синдикати, бизнес и страна са траяли, като по време на тях се изследва кое може да бъде поето от фиска в този момент и отсега нататък. Важно е и публичното единодушие, когато става въпрос за в допълнение натоварване на огромни групи, когато става въпрос за нарастване да вземем за пример на осигурителната вноска, в случай че това значи заплащането на болничните от Национален осигурителен институт, сподели Димитров.

Попитан дали има риск работодателите да не се върнат в НСТС, в случай че страната не поддържа концепцията да поеме първите три дни болнични, Димитров сподели, че ултиматуми, когато се водят договаряния, не би трябвало да се слагат. В съглашението има много съществени въпроси, касаещи минималната заплата, договарянето на изключителния труд, за сумираното пресмятане на работното време, за нощния труд, напомни Димитров и съобщи, че съглашението „ не е едни болнични и към тях да се върти света “. Според него най-важна на този стадий е зелената договорка.
Утре ще бъде получен окончателният отчет по тематиката за болничните от комисиите в Националния съвет за тристранно съдействие.

„ Нормална е реакцията от страна на общопрактикуващите лекари, че не би трябвало да се поставя акцент само и единствено върху това върху лекари, които издават подправени болнични “, сподели в отговор на въпрос министър Сачева.

Инфо: Марица

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР