Темата за облагането на хазартните услуги в България доминира дневния

...
Темата за облагането на хазартните услуги в България доминира дневния
Коментари Харесай

Хазарт: Скандал в парламента, оставка в НАП и нова атака от Божков

Темата за облагането на хазартните услуги в България господства дневния ред в петък (26 юни). Българска социалистическа партия влезе в изострен спор с финансовия министър Владислав Горанов по време на парламентарното му чуване. В последна сметка бе взето решение до 10 юли Горанов да даде информацията за това дали съответни хазартни оператори са плащали разнообразни такси за услугите, които оферират, т.е. дали са облагани с 20% такса върху комисионната или 15% върху оборота. Различното отнасяне на хазартните компании на Васил Божков е в основата на огромна част от обвиняванията против него.

По думите на финансовият министър проблемите, които са установени във връзка с дейностите на Държавната комисия по
хазарта надалеч не стартират при започване на 2015 година Той изясни, че още от 2013 година за доста хазартни оператори държавната комисия по хазарта е приемала сходен вид правила, които да дават опция да се ползват 20 % такса върху комисионните, а не 15 % такса върху получените залози. По този метод Горанов загатна, че и при ръководството на Българска социалистическа партия са се развивали схемите на Васил Божков.

"Не мога да пропусна и няколко дефекта, зародили през 2013 година, за които няма по какъв начин да упрекнем настоящето ръководещо болшинство и които допускам, че са дали убеденост и храброст на Комисията по
хазарта, ръководена от 2015 до 2016-2017 от един и същи човек точно това, че с смяната в законодателството ръководещото тогава болшинство отстранява режима на облагане с корпоративен налог по Закона за корпоративното подоходно облагане и трансформира облагането в хазарта в таксуване за поддържане на лиценз ", сподели още министър Горанов.Според него последствията от това са, че държавните такси за разлика от налозите, не са категорично упоменати в наказателния кодекс и в случай че някой не заявява или не внесе такса,не е преследван от Наказателния кодекс по метода, по който се преследва този, който не е заявил и не е внесъл налози.

Реакцията на боса на "Нове Холдинг " не закъсня. Традиционно той разяснява парламентарния спор в обществените мрежи. "Въпреки пространното разискване на тематиката през днешния ден в Парламента и следващите директни въпроси към лицата БМБ, ВИГ и МКС чия е отговорността за държанието на ДКХ през последните 5 години – отговори от тях още веднъж няма. Бойко, Влади и Менда мълчат уплашено с вярата виновността им да бъде забравена. Ще не преставам да задавам въпросите си, до момента в който те не получат явен отговор и не бъде поета съответна отговорност. Истината няма по какъв начин да бъде скрита ", разяснява Божков.

В късния следобяд бе обявено, че шефът на дирекция „ Контрол “ в Националната организация за приходите Васил Панов напуща системата по свое предпочитание. По-особеното в тази ситуация е, че Панов дълги години бе представител на Национална агенция за приходите в Държавната комисия по
хазарта, само че бе заменен през февруари, когато бе задържан и тогавашният шеф Александър Георгиев.

Основните упреци към Хазартната комисия са, че е позволила Божков да ощети хазната със 700 млн. лева от такси за предоставяните услуги от неговите
хазартни компании.

Самият Божков хвърли тежки обвинявания към приходната организация. Бизнесменът разгласява в четвъртък фотоси , на които се вижда по какъв начин прокурор Кънев излиза от постройката на Националната организация за приходите. Твърденията на Васил Божков са, че "през последните месеци прокуратурата оказва непрестанен напън върху чиновниците на Национална агенция за приходите ".

Ангел Кънев е наблюдаващ прокурор по огромна част от делата против намиращия се в Дубай предприемач.

"Резултатът е десетки нарушавания на законите. Заплахи. Грабеж. Наблюдаващият прокурор на огромна част от делата ми ежеседмично изисква от Национална агенция за приходите тъпчене на закона и незаконни дейности. Същият Ангел Кънев, за който се твърди, че е разпитал ББ, Министерски съвет и ВГ (2 пъти) може да отговори #КОЙ дирижира тези дейности. А #КОЙ може да разпореди и на ВГ, и на ИГ си отговорите сами ", се споделя още в обявата на Божков, против който са повдигнати 18 обвинявания.

Прокурорската гилдия във Висш съдебен съвет излезе с декларация в поддръжка на Кънев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР