Темата със затварянето на въглищните централи като част от прехода

...
Темата със затварянето на въглищните централи като част от прехода
Коментари Харесай

Пеканов: Няма пари от ЕК без дата за затваряне на въглищните централи

Темата със затварянето на въглищните централи като част от прехода към нисковъглеродна стопанска система ще става все потрудна, тъй като е доста преференциална за политическа приложимост. Няма консенсус по нея, а Брюксел не схваща за какво служебно държавно управление не следва да поема подобен ангажимент. Трябва да решим дали да поемем ясни задължения или да се откажем от парите от Европейски Съюз.

Това съобщи в предаването „ Лице в лице “ вицепремиерът по еврофонодевет Атанас Пеканов. От думите на Пеканов се разбра, че точно неналичието на рещение по затварянето на въглищните централи е главната причина България да не праща в Брюксел Националния проект за възобновяване и резистентност. Не е ясно дали това изобще ще се случи до идните президентски и парламентарни избори. Съдбата на въглищното произвеждане се оказа и първата разграничителна линия сред досегашния длъжностен кабинет и поелите към партийно строителство Кирил Петков и Асен Василев. Двамата се оповестиха за опазване на въглищния комплекс към „ Мими марица – изток “ и срещу концепциите за газификация на „ ТЕЦ Марица Изток “ 2 - един от огромните планове в Националния проект за възобновяване и резистентност, стартиран точно от служебното държавно управление. 

Ние можем да се откажем от тези пари и да решим да пазим въглищното произвеждане, само че това не ми се коства в крайник с времето. Има доста съществено финансиране от 1,2 милиарда евро по Фонда за обективен преход единствено за въглищните райони – Стара Загора, Кюстендил, Перник, с тях би трябвало да създадем по този начин, че да защитим хората от района и да им предложим работни места със съизмерима заплата по отношение на досегашните, разяснява Пеканов. Според него България целеустремено е била уклончива по тематиката и е давала единствено общи обещания на Брюкссел и в стратегически документи без никакъв явен график и ангажимент по какъв начин действително ще реализира въгледордно неутрална стопанска система. Необходима е ясна тактика, сядаме да работим по нея, въпреки че това е трябвало да се случи преди години, изясни Пеканов.

Той се разграничи от някогашния си сътрудник Асен Василев и за рисковете от дългова серпантина около влизането на България в еврозоната. Василев за следващ път предизвести при сдаването на поста, че с влизането в зоната България ще загуби " усмирителната си риза " във фискалната политика.  " Няма риск от дългова серпантина, който да произтича автоматизирано от участието. И преди, и след участието дълговата политика, дефицитите остават национална политика в пълномощията на държавното управление. Има страни, при които рецесията съответства с влизането в зоната и се стигна до дългова серпантина, само че това е съвпадане ", разяснява Пеканов. Според него тези скептични гласове не основават риск от закъснение на процеса на подготовка за участие в еврозоната, само че е нужен доста по-сериозен спор и запознаване на обществото с обособените преимущества и рисковете.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР