Търсенето на месо от растителни източници нараства с високи темпове.

...
Търсенето на месо от растителни източници нараства с високи темпове.
Коментари Харесай

Кой превръща растенията в месо

Търсенето на месо от растителни източници нараства с високи темпове. Няколко български компании пробват със лично произвеждане, размерите към този момент са дребни, само че клиентите се усилват. За доста от производителите с изключение на бизнес това е и идея против климатичните промени и дефицита на запаси.
През 2009 година Итън Браун сътвори компанията Beyond Meat с непопулярната тогава концепция да създава месо от растителни източници. С помощта на двама професори от Мичиганския университет, които са създали собствен растителен протеин, през 2012 година Beyond Meat стартира първия си артикул в Съединени американски щати, борейки се за място на пазара. Десет години по-късно компанията е с доходи над 400 млн. $ и коства 4 милиарда $.

Търсенето на храни без месо нараства с високи темпове по целия свят и това не е инцидентно. Изборът на растителни източници на протеини дава своя принос за разрешаването на четири основни международни казуса: човешкото здраве, изменението на климата, рестриктивните мерки върху естествените запаси, хуманното отношение към животните.

За интервала от октомври 2019 година до септември 2020 година продажбите на заместващи месото артикули във Англия са били за над 502 млн. евро, а тези в Германия - близо 357 млн. евро, само че пък растежът на немския пазар е по-бърз, демонстрират данни на платформата Statista.
Реклама
В България този пазар към момента е млад и се развива страхливо, само че търсенето пораства. Освен импорт към този момент има оферти за растителни бургери, създадени в страната. Това, което сплотява техните основатели, е, че те разчитат на търсене освен от вегетарианци и вегани, само че и от хора, които желаят да разнообразят менюто си. Целева група са и тези, които по разнообразни аргументи (най-често здравни) се стремят да понижат потреблението на месо. Особено настоящи са и флекситарианците (от flexible - еластичен, и vegetarian - вегетарианец), които се хранят с плодове и зеленчуци, само че не изключват напълно месото от своето меню. За други просто е съвременно. Ето някои оферти за бургери без месо, които са създадени и се създават в България.
Soul meats Soul meats Източник: Фрешнесс
" Фрешнесс " развива марката Soul meats и предлага освен бургери, само че и кайма, кюфтенца и наденички на растителна основа. " Безмесният бургер е разработван в продължение на шест години, а производството му стартира при започване на 2021 година в личната база във Варна, като част от цялостната активност на компанията ", сподели за " Капитал " Йонко Дяков, основен технолог и основател на продуктите.

Дяков е готвач по специалност и дружно с Михаил Николов от няколко години оферират разнообразни типове меса с марката 11 Meats, създадени по технологията за вакуумно готвене sous-vide ( " су тип " - " под вакуум " ). Когато се срещат като сътрудници в заведение в България, двамата към този момент имат зад тила си десетина години работа в първокласни заведения за хранене в Барселона, Копенхаген, Лондон, Берлин, Париж. Началото на взаимния бизнес е през 2013-2104 година с разкриване на павилион за фрешове във Варна. Днес съдружниците развиват бизнес със су тип и вегетариански артикули, имат логистична компания, два обекта за бързо хранене с марката Meat Some в София и Варна. Съвместно с началник Руслан Гърдев развиват верига от седем лични магазина под марката " Братя готвачи " във Варна, Шумен, Виена, а от идващия месец - и в София. Продават и онлайн.
Реклама
Екипът, ангажиран с производството на веган храните, е от осем души. Инвестицията от близо половин милион лв. единствено за част от машините подсигурява 120 тона месечен потенциал за цялата гама от растителни оферти.

" В основата на бургера без месо са грахов протеин, гъби, които придават влакниста конструкция, сходна на месото, лук, кокосово масло, дестилат от сок от цвекло, подправки. Цената за кг е сред 44 и 60 лева, или приблизително към 4.50 на численост от 113.5 грама ", пресмята Йонко Дяков.
Йонко Дяков: Безмесният бургер е разработван в продължение на шест години Източник: "Фрешнесс"
Soul meats се продават в заведения за хранене, заведения за бързо хранене, във веригата " Братя готвачи ", онлайн. " Не се оферират в огромните търговски вериги, тъй като са с по-висока себестойност и качество. Някои производители употребяват соя, с цел да понижат себестойността, а оттова и цената. В нашите артикули соята е под 1% и се влага само с цел да улесни заварката сред съставките. На пазара се оферират разнообразни типове безмесни бургери вид зеленчуково кюфте - да вземем за пример бобено. Но те не са с текстурата на месото. По тази логичност и картофеното кюфте може да бъде наречено бургер, само че не е ", разяснява Йонко Дяков.

Според данните в Търговския указател за 2020 година " Фрешнесс " регистрира 2.008 млн. лева чисти доходи от продажби и 50 хиляди лева облага. " На веган бургерите се дължат две десети от тези продажби ", прецизира Дяков. Очакванията за 2021 са за 30% растеж на приходите от цялостната активност на компанията.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Икономика 3 Промишленост 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели 1 Отбрана 2 Промишленост 3 Икономика Реклама
" Продажбите на Soul meats са възходящи, само че не чакаме мощно наличие в страната. Готвим се за износ, към този момент продаваме в Румъния. Развиваме и тази част от бизнеса малко по малко, не непременно, не бързаме да скачаме ", обобщава Йонко Дяков. И оповестява, че идващите безмесни оферти ще бъдат парченца с тип, текстура и усет на телешко и пилешко месо.
V-burger V-бургери Източник: Вегамейз
През август 2020 година в Симитли стартира работа ново дружество за веган артикули - " Вегамейз ". Съдружници в компанията са Стоян Димитров Павлов и докторът по ветеринарна медицина Стоян Петров Мавродиев. Инвестицията в съоръжение е към 200 хиляди лв..

Компанията създава замразени веган бургери (burger patties) под името V-burger, предопределени за изпичане на грил-плоча или тиган без авансово топене. " Предприятието работи с помощта на персоналния труд на съдружниците. Произвеждаме шест разнообразни групи веган артикули, като бургерите са с максимален дял. Разработили сме 10 типа бургери, само че произвеждаме четири, които се търсят на пазара. Имаме потенциал за произвеждане на над 2000 бургера дневно и към 3000 веган наденици ", разяснява за " Капитал " Стоян Мавродиев.
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама
V-бургерите съдържат соев или грахов концентрат, слънчогледово и кокосово масло, сок от алено цвекло, доматено пюре, примес от подправки и извлеци от подправки, както и извлек от натурален дим.

И двата типа - на соева или на грахова основа, се оферират в по две разновидности: " Класик " (с мирис на опушено телешко с свеж магданоз) и " Чили " (леко подлютени с мирис на телешко).
Д-р Стоян Мавродиев: Произвеждаме шест групи веган артикули, като бургерите са с максимален дял
Продуктите се продават в търговски обекти, заведения за хранене, профилирани магазини. Компанията работи с дистрибутори, посредством които се пробва да влезе и в огромните вериги. Засега безрезултатно. Цената е сред 6 и 8 лв. за тарелка с два растителни бургера от по 115 грама според от търговеца.

" Достъпът до веригите е сложен. Нашето преимущество е, че сме дребни и гъвкави, което ни разрешава да реагираме бързо и да произвеждаме дребни серии. Според маркетингово изследване потребителите на нашите артикули са млади, добре образовани хора, измежду тях и чужденци, на възраст до към 45 години, които живеят или работят главно в София и в огромните градове, а също и в Банско ", посочи Стоян Мавродиев.

През 2020 година компанията е работила единствено няколко месеца и регистрира към 4 хиляди лева доходи от продажби. За 2021 година упованията са за към 25 хиляди лева доходи съгласно Стоян Мавродиев. " Вегамейз " е създала нова серия веган артикули - грил наденички, празненство кюфтенца, панирани хапки, дърпано месо с усет на телешко или пилешко, панирани шницели, чийзбургери. Те ще се оферират на пазара под марката " Веган Гурме " (Vegan Gourmet).
РеБургер РеБургер Източник: Смарт органик
РеБургер е разработка на екипа на софийската компания " Смарт органик " - най-големият производител и дистрибутор на биохрани и питиета в България, прочут с марките Roobar, Kookie Cat, Dragon Superfoods, " Био класа " и други Веганският бургер е на пазара от август предходната година.

" Производството е в София, потенциалът е към 3000 броя дневно, заетите са четирима. Инвестицията единствено за машини е към 100 хиляди лв., а цялата - към 200 хиляди лв. ", разяснява за " Капитал " Яни Драгов, създател и притежател на " Смарт органик ".
Яни Драгов: За интервала септември - декември 2021 година оборотът от РеБургер е към 18 хиляди лв. Фотограф: Цветелина Белутова
В основата на РеБургер е граховият протеин. Всички оцветители и съставки са от естествен генезис и включват алено цвекло, чия и чисто слънчогледово масло. РеБургер се продава във фирмените магазини " Зелен ", както и онлайн в eBag. Цената на тарелка с два бургера по 100 грама е 8-9 лв.. Отскоро растителните бургери се оферират и в заведенията за хранене Happy Bar&Grill.

" За интервала септември - декември 2021 година оборотът от РеБургер е към 18 хиляди лв.. Нашата цел е да подобрим и разпространяваме продукта ", заключи Яни Драгов.

Освен растителни бургери " Смарт органик " създава и вегански кюфтета.
g burger g burger Източник: Вежен 2010 ЕООД
Производител на растителния g burger е варненската " Вежен 2010 ". Тя е еднолична благосъстоятелност на Петко Любомиров Иванов и повече от 10 години създава и доставя месни артикули за заведения за хранене, кетъринг, магазини.

Идеята за g burger идва след разбор на трендовете на международния пазар. Екипът от опитни технолози прави оценка нишата като перспективна и взема решение да опита с произвеждане на безмесни бургери в България, като ги предлага на клиенти, които към този момент познават други артикули от фирменото портфолио, обясниха за " Капитал " от компанията.

Името на продукта провокира доста тълкования и е замислено точно по този метод, с цел да предизвика купувачите. Хората го свързват с green, veggie, Game-changer Burger, Grass burger, Good burger, Garden burger, Grande и така нататък, прецизират от сдружението.

Основата на g burger е грахов протеин, без соя, глутен, ГМО, трансмазнини. Предлагат се два типа - един вегански и един с пармезан. Продуктите се продават в " Кауфланд ", в някои магазини " Билла ", онлайн в eBag, в заведения. Цената зависи от мястото на продажба. В ebag да вземем за пример два веган g бургера от по 115 грама се оферират за 10.99 лева

Според наблюденията на производителя продуктите се търсят от всички, " които ги е грижа за здравето им, за качеството и усета на живота и за отпечатъка, който оставят върху планетата ". От компанията преценят, че главните проблеми пред продажбите са свързани с това, че огромна част от търговците към момента подхождат с нерешителност и преднамереност към този тип артикули, само че с времето настройките се трансформират. Според данните в Търговския указател за 2020 " Вежен 2010 " регистрира 9.485 млн. лева общи доходи и 328 хиляди лева облага. От сдружението не прецизират каква част от продажбите се дължат на g burger.
Kaya Foods Kaya Foods Източник: Kaya Foods
Създател на веган храните Kaya Foods е началник Димо Тенев, чиято огромна пристрастеност по думите му са японската кухня и здравословното хранене. Той е изучавал повече от седем години японската кухня от японски преподавател в Лондон, след което основава собствен японски ресторант " Сазае " във Варна. " През 2013 година затворих ресторанта, тъй като одобрих концепцията " Веган ". През май 2017 година сътворих vegan bistro Kaya Foods в Лондон. Година и половина престой в Лондон ми даде опция да тествам и модернизирам рецептите си във веган столицата на Европа ", изяснява Димо Тенев. Концепцията и философията на Kaya Vegan Foods се зараждат след съвсем 18 месеца проби в кухнята.

Производствената база на веган бургерите е в Раднево. Фирмата " Кая Вег Криейшънс " ООД предлага три типа Miracle Burger, както и два типа кестенов йогурт. В основата на растителните бургери са алена леща, органически лимец, спанак, гъби, лук, карфиол. В един от типовете има манатарки и пушено тофу, в различен - водорасли. " Бургерите са напълно от зеленчуци. Всички съставки, които използваме, са подарък от природата. Влагаме ги по този начин, както ги е дала природата, запазвайки тяхната уникалност. Не използваме грахов и соев протеин ", посочи за " Капитал " Димо Тенев.
Съдружниците (отляво надясно): Антон Александров, Димо Тенев - създател на Kaya Foods, Динко Пеев Източник: Kaya Foods
Kaya Foods бургерите се продават в огромни търговски вериги, биомагазини, заведения за хранене, в Kaya Kitchen в София. На уеб страницата на сдружението цената на Miracle Burger е 8.40 или 9.90 лева (в взаимозависимост от вида) за опаковка с четири зеленчукови кюфтета всяко по 110 грама.

Според информация в Търговския указател за 2020 година " Кая Вег Криейшънс " регистрира 37 хиляди доходи и 10 хиляди лв. облага.

" За нас това е идея, а не бизнес. България е най-подходящото място в света да бъдеш вегетарианец. Тук се намират най-вкусните зеленчуци, най-силните билки и най-хубавите пробиотици. Ако непрекъснато ядеш месо, ставаш причина за голямо страдалчество и гибел на животните. Затова предлагаме потребна, питателна и вкусна растителна храна, с цел да може човек елементарно да ограничи месото ", обобщава Димо Тенев.
Безмесен от чужбина
На пазара има и вносни оферти. От края на 2019 година софийската компания " Рокет фуд " (Rocket Food) внася растителните Space бургери.
Space бургер Източник: Рокет фуд
Те съдържат грахов протеин, лук, ряпа, картофи, подправки. Продават се във " Фантастико ", " Метро ", " Кауфланд ", " Балев био ", " Зелен ", онлайн. Цената е 11-12 лева за опаковка от два бургера по 100 година Бургерите се оферират и в столичния " Скапто " бар. " Компанията е вложила 100 хиляди лева в производството на вегански артикули, измежду които супи, салати, хумус, майонеза, а в този момент прави проби за лично произвеждане на веган бургери ", заяви за " Капитал " Георги Ролев, съучастник в " Рокет фуд ". За 2020 година компанията регистрира 112 хиляди лева чисти доходи от продажби.

През лятото на предходната година " Смарт органик " стана формален дистрибутор на международния водач в производството на растително " месо " Beyond Meat за България и за Северна Македония. Българската компания предлага кайма, бургери и наденички. Beyond бургерите и наденичките са в комплект по две, а каймата е в разфасовки от 300 грама. Цените на дребно са сред 13 и 15 лева за опаковка.

Продукти на Beyond Meat се продават също в " Метро кеш енд кери " (след като немският тръст подписа пряк контракт с американската компания), както и в други вериги, а също и онлайн, в заведението за гурме бургери Boom burgers, в биомагазини.

На пазара се оферират също вносни растителни бургери на Nestle и други компании, а в " Лидл " веган бургерите са под личната марка на веригата Next level meat.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Мара Георгиева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР