С жители над 100 хил. души са шест града в

...
С жители над 100 хил. души са шест града в
Коментари Харесай

За първи път и в шестте големи града на България населението намалява

С поданици над 100 хиляди души са шест града в страната - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. В тях на процедура живее всеки трети Над половината от популацията на България е концентрирано в двата най-добре развити стопански региона - Югозападен и Южен централен В София делът на популацията в трудоспособна възраст (14-64 г.) е 65.8%. Следвана е от Благоевград (64.2%), Варна (63.8%) и Бургас и Пловдив с по 63%
За интервал от 10 години - сред 2011 и 2021 година, популацията във всички области в страната е намаляло. С най-бързи темпове това се случвало във Видин, Смолян и Добрич.

Така над половината от живеещите в България са се съсредоточили в двата най-добре развити стопански региона - Югозападен и Южен централен. Разделителната линия сред Северна и Южна България се обрисува все по-ясно - освен като инфраструктура, само че и като население.

Също по този начин, за първи път и шестте най-големи града в страната се свиват - в това число София. Това демонстрира малко по-подробна разбивка на данните от преброяването, което беше направено от Национален статистически институт на 7 септември предходната година.
Реклама
Първите резултати от него демонстрираха, че за 10 години популацията на страната се свива с по-бърз ритъм по отношение на предходните две десетилетия - с 11.5% и доближава 6 519 789 души. Над 40% от този спад се дължи на миграция -, което беше уловено едвам в края на интервала, тъй като Национален статистически институт няма различен метод да обгръща трудовата миграция.

По-голямата част от минуса обаче е поради негативен натурален приръст като тенциите на застаряване на популацията с всяко последващо броене се ускоряват още повече.
По-старо и по-малко общество
Ето и малко повече конкретика - към 7 септември предходната година 23.5% от популацията е в пенсионна възраст като по отношение на предходното броене то се усилва с 12.6%. В същото време понижава броят на хората в трудоспособна възраст (15-64 г.) - то е малко над 4 млн. души или с над 19% по-малко по отношение на 2011 година Делът на децата се усилва с към 9 процентни пункта, само че абсолютният брой на популацията до 14 година възраст понижава с съвсем 6% по отношение на 2011 година
Реклама
Ако вземем дълготрайният взор към структурата на популацията, България е претърпяла на процедура две трансформации. Първата е началото на 20 век към средата. Ако през 1900 година делът на хората над 65 годишна възраст в България е бил 5.1%, работоспособните са били към 55%, а децата са били цели 40%, към 1956 година тази картина към този момент е тотално друга: едвам 26.6% деца, по отношение на малко повече пенсионери - 7.2%, и голяма работна мощ от над 66%.

Втората промяна е от средата на века до актуалното положение, където децата и работната мощ понижават, за сметка на хората в пенсионна възраст. Така за 120 години, България минава от съответствие 10 работещи към един пенсионер, до шест служащи за 2.6 пенсионера.
Северозападна България: Все по-стари, все по-малко
Разбивка по райони демонстрира, че най-възрастно е популацията във Видин (31.5% от всички), Габрово (30.2%) и Монтана (28.2%). В общо 21 области делът на хората над 65 години по отношение на общия брой на популацията в тях е над междинния за страната. Така на 100 индивида в трудоспособна възраст се падат по 60 в " подвластна " възраст. За съпоставяне - през 2011 година това съответствие е било 46.5.

По райони това съответствие е най-благоприятно в София(52), Благоевград (55.7) и Варна (56.8). Най-неблагоприятно е в област Видин (75.4), Габрово (72.1) и Кърджали (70.6).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР