Потребителският натиск променя ценностите и отговорностите в бързооборотната търговия. Lidl

...
Потребителският натиск променя ценностите и отговорностите в бързооборотната търговия. Lidl
Коментари Харесай

ESG в ритейла: Секторът напредва много бързо по пътя към устойчивите практики

Потребителският напън трансформира полезностите и отговорностите в бързооборотната търговия. Lidl е първата верига в България, която употребява единствено зелена сила, а Nestle залага от ден на ден на растителни храни и локално отгледани съставки. ESG задачите на фирмите минават през локалните специфики и условия, а те могат да са предизвикателни.
Разговорът за екологичното, обществено и корпоративно ръководство (ESG) навлиза бързо във всеки един бранш на стопанската система и с особена скорост в тези, които имат най-сериозен въглероден отпечатък. Причината е както в световните трендове, които принуждават фирмите да подхващат дейности за опазваме на околната среда и по-добри работни условия, по този начин и във все по-голямата потребност от по-добър ESG рейтинг, от който ще зависят и някои външни условия, като да вземем за пример достъпа до преференциално финансиране.

Специално в бранша на бързооборотната търговия обаче изключително блестящо се усеща и потребителският напън - купувачите от ден на ден и по-често желаят да знаят, че търговците и производителите са виновни към планетата, чиновниците, а и към тях самите.

Те имат потребност от " добра задача ", която все по-често е мотивацията им да изберат даден бранд или верига. За това и в ритейл бранша зелената и обществено виновна промяна е по този начин ускорена и забележима, а слагането на амбициозни ESG цели и достигането им се случва изключително динамично.
Реклама
" Стремежът към екологично развиване, както и към положителното корпоративно ръководство на фирмите не е нещо ново, само че се трансформираха две неща, които в този момент го вършат неизбежно - от една страна, бизнесът узрява и се трансформира, а от другата страна седят и регулациите, които се ускоряват. След като към този момент е ясно, че ще би трябвало да се регистрират ESG уговорките да бизнеса наедно с финансовите параметри, това значи смяна на бизнеса изоснови ", съобщи Савин Дянков, старши управител за ESG консултантски услуги в PwC. Bulgaria по време на конференцията Ecommerce and Retail Summit, проведена от " Икономедиа " в края на предходната седмица. Консултантската компания оказва помощ на компании от цяла Европа да разработят и осъществяват свои ESG практики.

Заради все по-голямата новост на тематиката в конференцията бе включен специфичен панел " В ерата на отговорнния ритейл ", а присъединяване в диалога взеха още и основният изпълнителен шеф на Lidl Bulgaria Милена Драгийска, шефът " Сливания и придобивания " на Visa за Централна Източна Европа Катажина Зубжицка и Иванка Стойнич - управител по стабилно развиване за пазара в Югоизточна Европа в Nestle.
Защо ESG
Без подозрение хранителната и ритейл промишлености са измежду огромните замърсители и емитиенти на излъчвания на всички равнища - от Scope 1 до Scope 3, т.е. и в самото произвеждане и процесите му, и по-късно във веригата. Хранителният бранш е отговорена за близо ⅓ от световните излъчвания, а търговията на дребно има своя дял в тази сметка. Секторът имат потребност да направи сериозен напредък, с цел да стартира да покрива условията за въглеродна индиферентност, преработване, резистентност и обществена отговорност.

Както означи Милена Драгийска от Lidl, в случай че виновните действия преди са били пожелателни, през днешния ден те са наложителни, " тъй като потребителите ни вменяват съществени упования ".
Реклама
По думите й това е по този начин, тъй като потребителските артикули съставляват съвсем 30% от ежемесечния бюджет на европейците, а в България - близо 50%. В същото време 80% от европейците считат, че екопроблемите имат директно отношение към тяхното всекидневие и здраве, т.е. свързват ги с благоденствието си и качеството на живот. Една трята от тях също по този начин непосредствено декларират, че би трябвало да се промени както методът на консумация на тези артикули, по този начин и методът на производството и търговията им към по-устойчиви и чисти модели.
Потребителите през днешния ден имат доста огромни упования към нас, сподели основният изпълнителен шеф на Lidl Bulgaria Милена Драгийска Добрият образец от Lidl
Веригата Lidl задава положителния образец измежду огромните ритейл играчи и на локалния пазар, като става първата верига супермаркети в България, която от март тази година към този момент се зарежда 100% със зелена сила. Пътят към въглеродната индиферентност на компанията към този момент съгласно изпълнителният шеф на веригата минава през така наречен offset планове, т.е. пазаруване на индулгенция за изразходените въглеродните излъчвания от консумация на електрическа енергия (виж карето), само че от компанията имат амбициозна стратегия на световно равнище и достижения, които показват пътя, по който рано или късно ще тръгнат всички.

Lidl цели до 2025 г във всички над 11 хил обекта и над 170 логистични центъра на веригата да се употребяват 20% по-малко пластмасови опаковки и 100% рециклируеми опаковки на продуктите лична марка. Стратегия за запазване на климата на компанията включва и амбициозната цел за 95% по-малко въглеродни излъчвания до 2030 година, като това визира всички процеси - строителство, съоръжение, енергийна успеваемост.

Към 2021 година пък веригата е съумяла да напълно да спре използването на черна пластмаса, а приблизително 25% от опаковките на личните марки са рециклируеми. Милена Драгийска показа и още достижения: по този начин да вземем за пример веригата икономисва 51 т годишно от прекъсването на продажбата на пластмасови произведения за еднократна приложимост, 16% по-малко в пластмасата в тарелките за прясно месо, които към този момент са и 100% рециклируеми, торбичките за извършване на покупки за многократна приложимост са с 80% рециклат - образец за затворен витален цикъл на суровините, 98% от вторичните транспортни опаковки се рециклират, като се събират разделно в складовете и логистичните бази и така нататък
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Строителство и парцели 3 Компании 1 Войната в Украйна 2 Данъци и обезпечаване 3 Свят 1 Пловдив 2 Строителство и парцели 3 Компании Реклама
Lidl е задвижил промени и по цялата верига, като е договорил с над 250 снабдители смяна и в тяхната активност към по-устойчива. Веригата към този момент предлага над 1100 продукта със документ за резистентност. Портфолиото й също по този начин включва от ден на ден вегански артикули с резистентен генезис - да вземем за пример със соя, отгледана в Европа.

Тези цели и достижения може и да наподобяват " естествени " на фона на модерните упования в ритейла, само че зад тях стои голямо количество работа и огромна смяна. Голяма компания като Lidl изразходва голямо количество електрическа енергия и пластмаса. " 95% понижение " на всички излъчвания в компанията би означавало да се контролира от кое място идва всеки артикул, производството му, неговия превоз, без значение от кой континент идва и къде отива, пакетиране с материали, които също ще бъдат въглеродно неутрални и така нататък
Добрите практики на Visa Силно обвързваните с ритейла браншове като този на цифровите и електронни разплащания също не изостават с въвеждането на ESG практики. Visa да вземем за пример са въглеродно неутрални във всички свои интервенции от 2020 г насам. В офисите и центровете на компанията в целия свят се употребява единствено зелено електричество, показа шефът " Сливания и придобивания " на Visa за Централна Източна Европа Катажина Зубжицка. Visa стана и първата компания за цифрови разплащания, която пусна на пазара зелени облигации на стойност 500 млн. $. Целта на компанията е да доближи Net Zero до 2040 година, като Visa работи в посока устойчиви решения с сътрудници и клиенти. Локален образец е и системата за разплащане в градския превоз на София, в която пазаруването на билет се случва безконтактно с дебитна или кредитна карта. Това елементарно решение предизвиква хората да употребяват по-често градския превоз по думите на Катажина Зубжицка.
В тази връзка Савин Дянков, PwC, отбелязва, че " с цел да се реализира всичко това, не е нужна единствено подобаваща ESG тактика, ами фактически да се промени бизнес модела на компанията. Едно на ръка е да се употребява зелена сила, само че напълно друго е да се повлияе на цялата верига за доставки, с цел да може да се промени крайният артикул. Това е голямата разлика ".
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама
По думите му има няколко значими стъпки по този път. Първата е така наречен Strategic reinvention - компанията би трябвало да трансформира своите ESG аспирации в проект къде и по какъв начин да се конкурира, а това ще задвижи и съответната бизнес промяна. На второ място, значимо е да се направи и вярна калкулация при задаването на задачите за понижаване на парниковите излъчвания, като тук предизвикването е те да обзет и резултата върху веригата, а освен във вътрешните процеси. Следва да се намерения и за ролята на трите букви в ESG - дълго време акцентът бе върху E (enviromental или околната среда), само че S и G играят все по-голяма роля, споделя Савин Дянков. По думите му рисковете, които произлизат от околната среда са най-малко равни на тези, които произлизат от обществото, а ролята на ръководството на компанията ще бъде засилено от регулациите. Дискусията е значима и в подтекста на прехода към локално произвеждане и разчитането на локална работна ръка, вместо зависимостта от далечни пазари като Азия. Фактор тук е големият разход от излъчвания при превоза, който се осъществя при доставките или при изхвърлянето на отпадъците.

Не по-малко значима е ролята на виновните вложения - да вземем за пример за огромните ритейл вериги това могат да са вложения в по-устойчиви транспортни вериги или в сътрудници, които развиват резистентен превоз, тъй като това е значим и проблематичен детайл в този бизнес. И на на последно място, значимо е компанията да следва характерни местни цели, тъй като локалните особености може да имат огромна роля за достиженията (или неналичието им).
ESG задачите на Nestle
Примери в тази посока пристигнаха от един от световните хранителни концерни с произвеждане и в България - Nestle. Крайната цел на компанията е към 2050 г да бъде въглеродно неутрална, а нейната мощна и огромна ESG тактика е основана на политики, създадени и внедрени в компанията още преди години. Едно от огромните провокации е оправянето с големия размер боклуци, които тази промишленост генерира. Според Иванка Стойнич, управител резистентност за Югоизточна Европа в Nestle, производството на компанията в България да вземем за пример не подава боклуци още от 2014 г - те се събират разделно и се рециклират, употребяват наново или се изгарят в цикъл за произвеждане на сила. Много е работено и по друга основна цел на компанията: намаляването и на използването на вода. Към момента е реализирано 70% понижение на използването на вода на звук произвеждане.

Иванка Стойнич даде образец за ролята на локалните особености с потреблението на зелена сила. По думите й, до момента в който в Западна Европа това е доста по-лесно поради голямия брой и потенциал на ВЕИ, в страни като България и Сърбия да вземем за пример това към момента е предизвикателно, тъй като няма задоволително на брой ВЕИ съоръжения, които да покриват потребностите на бранша. Въпреки това дълготрайните контракти за доставка на възобновима електрическа енергия към този момент се случва и в България - подобен наскоро разгласи и телекомуникационната комания A1. От позиция на E фактора в ESG това е измежду най-големите цели и в международния бизнес, защото освен способства репутационно, само че и дава опция за дълготрайно обмисляне заради дългия небосвод на PPA договорите на закрепени цени (за 10-15 години).

Предизвикателство за района продължава да е осъществяването на задачите на Nestle за 100% преработване на опаковките до 2025 г, защото за разлика от Западна Европа инфраструктурата за преработване в Източна и Централна Европа е незадоволителна.

Да реализира това за Nestle е значимо, тъй като с изключение на друго би означавало отпадъците да не се транспортират и надлежно да се употребяват потворно от локалните заводи - т.е. доста по-малко разход за компанията, който може да бъде вложен в различен зелен план, като да вземем за пример слънчева апаратура.
Компанията интензивно трансформира и портфолиото си, залагайки на от ден на ден растителни храни, като сега строи и такава фабрика в Сърбия. Nestle влага и в производството на локална соя без ГМО и търси още ниши за вложения.
" Тези вложения не е наложително да се изплатят бързо финансово, само че ще се изплатят като резистентен бизнес в бъдеще ", съобщи Иванка Стойнич.

За край Савин Дянков пък посъветва фирмите да не губят време и да стартират още в този момент да работят за стабилно бъдеще, защото това е неизбежно и колкото по-късно започват процеса, толкоз повече компликации ще имат.
Да компенсираш въглеродния си отпечатъкПроблемът с класифицирането на въглеродна индиферентност към момента е на дневен ред, защото не са малко фирмите, които преследват Net zero (въглеродна неутралност) посредством балансиране на въглеродния отпечатък. Това значи, че една компания може да нетира своите излъчвания - да вземем за пример 1 звук въглеродни излъчвания, посредством закупуване на зелена сила, запазване на излъчванията (carbon capture), озеленяване на площи или възнаграждение на избрани документи за въглеродни квоти. Така този 1 звук излъчвания бива премахнат от отпечатъка на компанията поради реализацията на някое от гореизброените неща. Такъв метод, от една страна, печели време на фирмите в енергийния им преход, до момента в който се откри напълно вид да се отрежат въглеродните излъчвания, само че от друга, демонстрира и мощен ангажимент на фирмите по пътя. Свързани публикации мнения и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР