Избрания изпълнител е "Консорциум "ПСВТ", в който влизат "Хидрострой", "Пътни

...
Избрания изпълнител е "Консорциум "ПСВТ", в който влизат "Хидрострой", "Пътни
Коментари Харесай

Тунелът под Шипка ще се строи 4 години срещу 358 млн. лева

Избрания реализатор е "Консорциум "ПСВТ ", в който влизат "Хидрострой ", "Пътни градежи - Велико Търново " и "Пътинженерингстрой-Т ". Договорът е за 358 млн. лева с Данък добавена стойност и за в този момент няма информация, че ще се индексира поради инфлацията. По плана ще се построят общо пет тунела като главният с дължина 3.2 км. ще е най-дългият в страната.

Един от най-важните планове за цяла Северна България наред с автомагистрала " Хемус " е тунелът под " Шипка ". Той е умислен още преди 125 години, само че едвам преди няколко години, при ръководството на Бойко Борисов, се стигна до действителен план и избор на реализатор. Договор обаче по този начин и не бе подписан, защото нямаше пари.

След голям брой отлагания и даже закани на настоящия министър на районното развиване Гроздан Караджов, че е нужно ново планиране и нова процедура за избор на реализатор, в последна сметка през днешния ден, 8 юни, ще бъде подписан контракта с определеното още преди година обединяване. Предложената цена от консорциум " ПСВТ ", в който влизат " Хидрострой ", " Пътни градежи - Велико Търново " и " Пътинженерингстрой-Т ", е 358 млн. лева с Данък добавена стойност и досега няма информация строителят да желае индексация на сумата заради фрапантното нарастване на цените на суровините и строителните материали. От АПИ препотвърдиха за " Капитал ", че ще се подпише контракт за тази сума и че може единствено да се спекулира по отношение на възможното преиндексиране за в бъдеще.
Реклама
Ако всичко върви по проект бързото прекосяване през Стара планина може да стане факт през 2026 година.

Другият контракт, който се подписва през днешния ден е с определения реализатор за строителен контрол - ДЗЗД " Трансконсулт - Свеко " с участници в него " Трансконсулт - БГ " и " Свеко Енергопроект ". Стойността на контракта е съвсем 6.5 млн. лева с Данък добавена стойност.
Твърде дълго чакан тунел
Обществената поръчка за правене на механически план и строителство на тунела под връх " Шипка " е пусната през октомври 2019 година, а офертите са отворени на 29 април 2020 година Участват четири непознати компании (три турски и една от най-големите строителни компании в Китай) и три обединявания от български строителни компании. Прогнозната стойност тогава беше 320 млн. лева с Данък добавена стойност, само че не беше пределна - т.е. претендентите нямаше автоматизирано да бъдат отстранени, в случай че не се вместят в нея.

Неясно за какво съвсем година по-късно, март 2021 година, са оповестени и позволените предложения като три от задграничните компании са отстранени преди стадия с отварянето на финансовите оферти. Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) афишира на 11 юли (три дни след вторите за годината парламентарни избори) същата година спечелилия в търга - " Консорциум " ПСВТ ". Следват обжалвания пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС) от класирания на второ място " Трейс груп холд " като жалбите са отхвърлени.
Реклама
В началото на 2022 година министърът на районното развиване Гроздан Караджов напомни, че планът е препоръчан за финансиране от Програма " Транспортна съгласуваност " 2021-2027 година, която към момента не е утвърдена. Това се чака да се случи през идващите седмици.
Обича ме, не ме обича
От началото на годината се разигра същинска сага към тунела, която беше в жанр " обича ме, не ме обича " заради. Първо през януари той отсече, че, защото е очакван да бъде с по една лента в посока. В началото на април от специфична интерактивна карта на Министерство на регионалното развитие с всички по-важни инфраструктурни планове се препотвърди да не чакаме този тунел по-рано от 2026 - 2030 година Само няколко дни по-късно министър Караджов разгласи, че, а заместничката му Деляна Иванова отсече, че " Проектът е необратим ".

Очакваше се още през април да бъде подписан договорът с определения реализатор, само че се наложи закъснение поради несигурното финансиране. След подписването през днешния ден изпълнителят ще за строителните работи или общо четири години и половина. Това значи, че строителството на тунела може да започва най-рано през 2023 година и да завърши до края на 2026 г
Кой ще строи тунела
Консорциумът победител е формиран от " Хидрострой " и " Пътни градежи - Велико Търново " на и " Пътинженерингстрой-Т " на Григор Иванов.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Войната в Украйна 1 Икономика 2 Енергетика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Икономика Реклама
Същото обединяване построи обхода на Габрово, който е предхождащ стадий на плана за тунела под " Шипка ". Там строителните действия започнаха през 2013 година и трябваше да приключат през 2015 година, само че обходът бе приключен чак през 2020 година

През 2019 година " Хидрострой " приключи 9 км от автомагистрала " Хемус " сред Ябланица и Боаза в консорциум с други две дъщерни сдружения на Велико Желев - ВДХ и " Пътстрой Бургас ". Освен това на " Хемус ". Велико Желев твърди, че единствено е давал машини чартърен и доставял материали на сдружението. Участието на компанията му се показва от няколко самостоятелни източника от сектора, а доказателство са заплащанията от " Автомагистрали ", която към края на 2020 година е платила над 150 млн. лева на " Хидрострой ".

" Пътинженерингстрой-Т " пък е един от претендентите да строят първите 75 км. от бъдещата автомагистрала " Русе-Велико Търново ". Процедурата е на стадий отваряне на офертите, само че от АПИ не са излезли към момента с решение за определения победител. Обявената още през 2020 година
Какво включва планът
Според заданието в публичната поръчка от 2019 година тунелът под Шипка ще е с дължина 3.2 км., който в действителност ще е най-дългото сходно оборудване в страната. Целият план включва още четири по-малки тунела - надлежно по 171 м, 240 м, 90 м и 290 м, шест моста и един подлез.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Цялостното планиране на трасето от Сверена до Южна България стартира като поръчка още през 2013 година По-късно планът е разграничен и първо е изпълнен обходът на Габрово, а тунелът беше даден взаимно като планиране и създаване.
Обходът на Габрово бе приключен след седем годишен градеж и бе предхождащ план бъдещия тунел под Шипка. Фотограф: Надежда Чипева
" Тунелът ще е на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за придвижване, две водещи линии и два тротоара. Основните транспортни посоки, които ще обслужва са: Русе - Велико Търново - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) и Оряхово - Севлиево - Шипка - Стара Загора - Свиленград (Маказа) " обясниха от АПИ при оповестяването на датата за сключване на контракта с изпълнителя.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Георги Куманов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР