Договорът на държавата с "Автомагистрали" за 570 млн. лв. за

...
Коментари Харесай

Картелът на свлачищата

Договорът на страната с "Автомагистрали " за 570 млн. лева за подсилване на пътища е бил изцяло неправилен. Целта е била да се изплатят пари на държавната компания, а по-късно и на частните, макар че работата не стартира. Резултатът е 200 млн. лева, които стоят замръзнали в строителите, вместо да се изразходват за други в действителност смислени и незабавни неща.
Представете си да вършиме ремонт на апартамент. Ще ремонтирате стаите, баните, кухнята. Вие обаче нито сте сигурни къде тъкмо се намира този апартамент, нито какъв брой е огромен, нито какъв брой работа ще има по него. Вече обаче сте планували пари за ремонта, че дори сте платили на майсторите над 40% от сумата. Звучи като нещо, което никой логичен човек не би направил, нали?

Държавната компания " Автомагистрали " обаче го е направила. С държавни пари (т.е. на всички нас). През октомври 2019 година Агенция " Пътна инфраструктура " подписва контракт за подсилване на 84 разнообразни пътища, свлачища и срутища с " Автомагистрали " за 570 млн. лева с Данък добавена стойност. От тях 220 млн. лева са преведени на компанията. Обектите са избирани на неразбираем принцип, някои от тях ги няма в кадастъра или не са отчуждени, заради което работата няма по какъв начин да стартира в околните години. Самата " Автомагистрали " пък няма потенциал да се оправи с сходна задача и превъзлага работа на частни компании. Тя нито има правото да го прави, защото законът не разрешава, нито е ясно по какъв начин избира тези компании и на какъв принцип ще им заплаща. Въпреки това контракти са подписани, а към частните компании са преведени 180 млн. лева

Договорът сред пътната организация и " Автомагистрали " стои несбъднат към този момент 17 месеца. От всички 84 обекта е работено едвам по едно срутище - това на Рилския манастир, а на 4 юни 2021 година служебният районен министър Виолета Комитова е издала позволение за градеж за второ. Авансът стои замразен като безлихвен заем, без да е ясно по кое време ще се изразходва.

Видно от документи, които районното министерство даде на " Капитал ", както и от одитния отчет на Сметната палата по отношение на " Автомагистрали ", въпросният контракт е неправилен, а заплащанията - неоснователно огромни.
Джамбовците с шанса
От всички свлачища, станали в последните няколко месеца, едно беше изключително забавно - това на пътя за Рилския манастир. То се оказа и единственото, по което се работеше по този контракт на " Автомагистрали ". Този обект е прелестен образец какъв брой неуместна е цялата обстановка. Пътят там е ремонтиран за 14 млн. лева през 2019 година, само че срутището не е укрепено, което разумно основава и проблем и може да повреди новия път. През април 2019 година АПИ афишира, че укрепва спешно пътя и инсталира високоякостна защитна система. Това очевидно не е било дейно и срутището влиза и в новия контракт на " Автомагистрали ".
Капитал - брой 23
По него обаче не работи държавната компания, а " Джамбо 33 " (става ясно от данните, изнесени от източници на " Капитал " и доказани от одита на Сметната палата). Фирмата до неотдавна беше непозната за необятната общност, към 2019 година има под 30 чиновници и 4 млн. лева оборот. Същевременно тя получава 48 млн. лева задатъци по подписани с " Автомагистрали " контракти за общо 104 млн. лева по отношение на укрепването на близо 20 обекта. По тях не се работи.
" Искам тук да е като картичка ", съобщи пред свлачището на Рилския манастир преди изборите Бойко Борисов Източник: фейсбук страницата на Бойко Борисов
Ключов миг е, че към подписването на договорите собствеността на компанията, основана през 2004 година, се сменя. До януари 2020 година притежател е Тодор Джамбазов, а по-късно съучастник с 50% дял става сдружението " Фючър кепитъл естейт " (ФКЕ). Въпросното сдружение малко по-рано е купило компания от брачната половинка на някогашния народен представител от Движение за права и свободи Камен Костадинов. Собственикът на ФКЕ е Иван Епихов, който преди години е бил притежател на " Билдинг комфорт ", свързвана във Велико Търново точно с Костадинов.
Опасно, но не напълно
Първият въпрос е дали въобще този контракт е бил нужен, дали е било нужно да се разпорежда непосредствено и без търг на държавната компания без потенциал. Още през есента на 2019 година някогашната районна министърка от ГЕРБ Петя Аврамова написа следното в отчета си по отношение на план за разпореждане на разпределяне на половин милиард за подсилване: " Гравитационните склонови феномени и процеси са едни от най-опасните стихийни бедствия, свързани освен с нанасянето на големи вреди, само че се явяват и евентуална заплаха, застрашаваща живота и здравето на хората. Овладяването на сходен вид дестабилизационни процеси и феномени и бързото и навременно възобновяване на нанесените вреди от тях по републиканската пътна мрежа е приоритет на АПИ. " Явно тази заплаха е толкоз непосредствена, че държавното управление е сметнало за нужно да не употребява публични поръчки, а да разпорежда непосредствено. И все пак година и половина по-късно по нея не е свършено нищо.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР