Телескопът Джеймс Уеб“ достигна своята орбитална дестинация – на около

...
Телескопът Джеймс Уеб“ достигна своята орбитална дестинация – на около
Коментари Харесай

Телескопът „Джеймс Уеб“ достигна успешно своята крайна цел

Телескопът „ Джеймс Уеб “ доближи своята орбитална дестинация – на към 1,5 млн. км от нашата планета, заяви NASA.

В към 19:00 приблизително гринуичко време (GMT) в понеделник обсерваторията извърши своята последна коригираща маневра в границите на 5 минути, с цел да приближи така наречен втора точка на Ларанж (L2), откъдето ще има достъп до съвсем половината небе във всеки един даден миг.

Източник: NASA

„ Добре пристигнал вкъщи, Уеб – съобщи админът на NASA Бил Нелсън. – Вече сме с една стъпка по-близо до разкриването на тайните на Вселената. И аз нямам самообладание да видя първите нови фотоси на Вселената това лято! “

Траекторията на последната маневра на телескопа. Източник: Steve Sabia/NASA Goddard

В този район на космоса „ Джеймс Уеб “ ще стои в една линия със Земята, до момента в който тя се върти към Слънцето. По този метод неговият безоблачен щит ще защищава сензитивното съоръжение от топлота и светлина.

За да може гигантският чадър да даде ефикасна отбрана, Слънцето, Земята и Луната би трябвало да бъдат в една и съща посока, а „ студената “ страна да работи при температури от -225 градуса по Целзий.

Разпалването на моторите, известно като орбитално горене, бе третата сходна маневра, осъществена от обсерватория от изстрелването и на ракетата „ Ариана 5 “ на 25 декември 2021 година

" Джеймс Уеб " ще учи най-старите звезди и галактики във Вселената, формирани след Големия гърмеж, както и за търсене на евентуално обитаеми планети.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР