"Теленор" подписа споразумение за продажбата на своите активи в Централна

...
"Теленор" подписа споразумение за продажбата на своите активи в Централна
Коментари Харесай

Tеленор продава активите си в Централна и Източна Европа на PPF GROUP

"Теленор " подписа съглашение за продажбата на своите активи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на PPF Group за сумата от 2,8 милиарда евро, изчислена на база стойност на предприятията.

Трансакцията включва напълно притежаваните от Теленор предприятия в Унгария, България, Черна гора и Сърбия, както и доставчика на софтуерни услуги Telenor Common Operation. През 2017 година фирмите на "Теленор " в ЦИЕ донесоха на групата доходи от почти 11,8 милиарда норвежки крони или 9% от общите доходи на "Теленор Груп ". Компаниите имат общо над 9 милиона клиенти и към 3 500 чиновници.

"Стратегията на "Теленор Груп " е основана на растеж, успеваемост и опростяване на процесите и услугите. С продажбата на нашите активи в ЦИЕ, ние вършим значима стъпка към опростяването и фокусирането на портфолиото на "Теленор " в районите, в които виждаме максимален капацитет за основаване на стойност. След тази трансакция обсегът на активността на "Теленор " ще включва интегрирани мобилни и закрепени оператори в Скандинавия и мощни позиции на мобилните пазари в Азия. "Теленор " е убеден, че с помощта на опита на PPF Group в района и в бранша, те ще бъдат добър притежател на нашите активи в ЦИЕ ", разяснява основният изпълнителен шеф на "Теленор Груп " Сигве Бреке.

PPF Group е най-голямата частна капиталова група в ЦИЕ, която ръководи активи на стойност почти 35 милиарда евро. PPF Group влага в разнообразни браншове, в това число банки, потребителски финанси, недвижими парцели, миннодобивна активност и телекомуникации. През 2013 година групата закупи подразделението на O2 в Чешката република от Telefonica, а през 2018 година - Nova Broadcasting Group в България.

"Теленор " работи в страните от ЦИЕ от 25 години. Компанията навлезе на унгарския пазар през 1994 г, когато закупи локалния оператор Pannon, а по-късно разшири наличието си в района като започва мобилен оператор в Черна гора през 1996 година, а през 2006 година закупи оператора Mobi 063 в Сърбия. "Теленор " закупи Globul в България през 2013 година

Трансакцията предстои на съответното регулаторно утвърждение и се чака да бъде финализирана през третото тримесечие на 2018 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР