Текстовете за неизбежна самоотбрана ще бъдат коригирани преди второ четене

...
Текстовете за неизбежна самоотбрана ще бъдат коригирани преди второ четене
Коментари Харесай

Ако нападнат дома ти, трябва да можеш се защитиш 

Текстовете за неизбежна самозащита ще бъдат поправени преди второ четене в Народното събрание, споделя Маноил Манев
Внесени в навечерието на евроизборите промени в Наказателния кодекс, касаещи неизбежната самозащита, провокираха бурни публични диспути. Те станаха още по-яростни откакто фермер от Болярино прегази с джипа си апаш с дълго досие от присъди.  Спорните ремонти бяха импортирани от „ Обединени патриоти “ през предходната седмица и гласувани на първо четене от Народното събрание. Основната цел съгласно вносителите е да се разшири обсега на самозащитата и на неизбежната защита, с цел да може човек да опази живота, фамилията и парцела си. Критиците обявиха, че текстовете предизвикват саморазправата и слагат собствеността над човешкия живот. " Стандарт " потърси за коментар 
депутатът от ГЕРБ Маноил Манев, член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и защита. 

-----------------

- Мастити юристи като Марин Маркоски и Людмил Рангелов дефинираха импортираните ремонти в Наказателен кодекс за разширение рамките на неизбежната самозащита като противоконституционни. Имат ли учредения за сходни изказвания?
- Няма да разясня мненията на юристите. Моето изявление в пленарната зала, а и твърдото ми разбиране, е че тези ремонти би трябвало да бъдат модифицирани сред първо и второ четене на законопроекта.
- В каква посока?
- В член 3 наложително би трябвало да има думата „ нахлуване “, т.е. да има действително нахлуване, с цел да се задейства този текст, тъй като алинеите в един закон са послушание на главния текст в съответния член. И когато нападението е в дома ти, тогава няма превишаване на рамките на неизбежната защита.
- С какво ще оказват помощ поправките в Наказателен кодекс на беззащитните баби и дядовци на село, които нямат нито оръжие, нито мощ да се опълчват на нападателите?
- Такъв аргумент нито съм изнасял, нито считам да пазя. Моята позиция е елементарна и ясна: който и да е човек, в случай че в къщата му някой го атакува и заплашва живота и здравето му, той да може да се пази до последно без да се тормози дали ще привиши рамките на неизбежната защита. Когато в дома ти влезат 2-3 нападатели и стартират да те бият, да те мушкат с ножа, изнасилват и така нататък, като удариш единия с брадвата и той остане на място, а другите се разбягат, да не се притесняваш, че ще те осъдят.
- И министър председателят Бойко Борисов изиска прецизиране на текстовете в поправките на Наказателен кодекс за неизбежната защита..
- Ето я разликата. Премиерът Борисов, аз и други сътрудници приказваме за прецизиране на текстовете. Парламентарната група на „ Обединени патриоти “ е внесла предложение и мислят, че е положително, а ние считаме, че има работа сред първо и второ четене на законопроекта, с цел да не се профанизира смисълът на неизбежната защита.
- В какъв смисъл?
- В последните няколко дни се наслушах на такива профански изявления и пояснения, че просто нямам думи. “Жена му щяла да му удари два шамара, пък той щял да я убие “, пък след това щял да се позове на текстовете за неизбежна защита. Какво е това, в случай че не профанско пояснение...
- Някои нарекоха поправките „ Д-р Димитров " по името на пловдивския доктор, който простреля промъкнал се в гаража му апаш и цялата гилдия, другари, обществеността скочиха в негова отбрана...
- Най-хубавото на българското законодателство, както съобщи основният прокурор Цацаров е, че ние имаме ужасно организиран режим на неизбежната защита.
- Ами за какво го поправяме тогава?
- Само да обясня. Ние в действителност имаме доста добре организиран режим на неизбежната защита. Въпросът е, че в него, поради едни промени, направени през 1997 година, са останали няколко неща, които съгласно мен и доста сътрудници не са действителни. Аз влизам в дома ти с лъжата, че съм от някаква институция – ВиК, Енергото и други И след това те атакува, а ти се защитиш малко над рамките на неизбежната улична защита, до момента ти не можеше да се позовеш на алинея 3 от закона, тъй като аз не съм влезнал със щурм, каквото беше изискването в настоящия Наказателен кодекс. Същото се отнася и в случай че вляза през забравения отворен прозорец или врата. Ето по тази причина става дума. 
- Как ще звучат прецизираните ремонти в Наказателен кодекс за неизбежната оотбрана?
- Поправките ще съдържат и ограничавания, т.е. Няма да важи във всички случаи, а в случай че са двама, в случай че са въоръжени и нападението е нощем. Моето предложение, което ще внеса сред първо и второ четене ще бъде съответно за отпадане на двете досегашни условия – за влизането в дома с щурм и със мощ. И тогава текстът на алинея 3 ще стане: „ няма превишаване на рамките на неизбежната защита, когато нападението е в дома. “

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР