Текстовете в Конституцията на Украйна за имунитета на депутатите ще

...
Текстовете в Конституцията на Украйна за имунитета на депутатите ще
Коментари Харесай

Украйна отмени депутатския имунитет

Текстовете в Конституцията на Украйна за имунитета на депутатите ще бъдат отстранени и от 1 януари 2020 година те към този момент ще могат да бъдат привличани към наказателна отговорност, арестувани или задържани, без да е нужно категорично утвърждение на сътрудниците им.

Запазва се отбраната на народните представители от юридическа отговорност за резултатите от гласуването им или изявленията им в Народното събрание, в случай че те не съдържат клюка или огорчение.

Нито един народен представител не гласоподава срещу самодейността на президента Владимир Зеленски, събрала 373 гласа от 404 представители във Върховната Рада. Във вота не взе участие проруската партия на Виктор Медведчук. За корекция в главния закон на страната са нужни най-малко 300 гласа на депутати.

Зеленски направи категорично конкретизиране от трибуната на пленарната зала, че депутатите няма да носят отговорност за политическите си решения, гласувания или обществени изявления - става дума за привличането им към наказателна отговорност. По думите на президента от 20 години има несполучливи опити да се направи тази крачка, само че те постоянно са проваляни.

Законопроектът за анулация на депутатската цялост е на предходния президент Петро Порошенко от 2017 година Той към този момент получи утвърждение от Конституционния съд, а на 30 август мина първото четене.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР