Текстът е препубликуван от В подготовката му са участвали Тод

...
Текстът е препубликуван от В подготовката му са участвали Тод
Коментари Харесай

"Той размахва пръст на Америка". Какво означава връщането на Пеевски в политиката

Текстът е препубликуван от В подготовката му са взели участие Тод Принс и Полина Паунова, прецизират от медията.

Съединените щати му постановат наказания поради сериозна корупция. Близките му обаче упрекват даже президента на Съединени американски щати Джо Байдън, че е измамен, а в това време заявяват честност в правилата на западната народна власт. После още веднъж го кандидатират за народен представител, все едно нищо не се е случило, а най-после той стартира демонстративно да се демонстрира всеки ден на разнообразни места, откакто в продължение на години се криеше от публиката.

Връщането на оповестения от Съединени американски щати за подкупен Делян Пеевски в българската политика е предизвикателство и размахване на пръст в лицето на Америка. Кандидатирането му още веднъж за народен представител от Движение за права и свободи сигурно ще бъде видяно от сътрудниците на България на Запад, разясниха пред " Свободна Европа " някогашни американски и български дипломати.

Американското посолство в София напомни, че по-рано Вашингтон " нанесе сериозен удар против корупцията в България ", само че единствено българските жители могат да вземат решение кого да изпратят в Народното събрание.

Делян Пеевски е измежду тримата българи, на които Съединени американски щати постановиха наказания при започване на юни за " присъединяване в сериозна корупция " по световния закон " Магнитски ". Наред с Пеевски, глобени бяха още някогашният зам.-председател на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства Илко Желязков, поради връзки точно с Пеевски, както и укриващият се в Дубай хазартен необут с 18 обвинявания Васил Божков.

Делян Пеевски беше народен представител от Движение за права и свободи в четири следващи Народни събрания, само че не се кандидатира за парламентарните избори на 4 април 2021 година Два месеца по-късно Вашингтон разгласи глобите, а Пеевски не се кандидатира и на последвалите парламентарни избори на 11 юли.

За третите избори обаче, които ще се проведат на 14 ноември, Пеевски поведе две листи на Движението за права и свободи (ДПС), във Велико Търново и Благоевград.

" Това е мощно тревожно, да го кажа меко. Това значи, че той размахва пръст в лицето на Америка, а Движение за права и свободи се ангажира още повече с корупцията ", разяснява за " Свободна Европа " някогашният американски посланик на Балканите Маршал Харис, който през днешния ден е измежду одобрените лобисти в Съединени американски щати.

" Движение за права и свободи демонстративно провокират Вашингтон ", разяснява дългогодишният български дипломат в Съединени американски щати Елена Поптодорова.

Делян Пеевски не отговори на позвъняванията за коментар. Пресцентърът на Движение за права и свободи също не отговори на въпросите на " Свободна Европа ".

От листата " Магнитски " до кабинета на кмета

Миналата сряда Делян Пеевски се появи в кабинета на кмета на Велико Търново Даниел Панов. Пресцентърът на Движение за права и свободи разгласява на страницата си във Facebook фотоси, на които към масата се виждат Панов, Делян Пеевски, ръководителят на Движение за права и свободи и претендент за президент Мустафа Карадайъ, членът на управлението на Движение за права и свободи Камен Костадинов и кметът на дребната благоевградска община Белица Радослав Ревански, който постоянно съпровожда Пеевски.



Кметът на Велико Търново е от ГЕРБ, която постоянно е упреквана в подмолни връзки с Движение за права и свободи, макар че публично отхвърля това. Критиците на Пеевски настояват, че той има доста подмолно въздействие в политиката, правораздаването, бизнеса и медиите.

По-късно Даниел Панов изясни на страницата си във Facebook, че е приел Карадайъ в качеството си на ръководител на Националното съдружие на общините в Република България. В известието не се загатва името на глобения от Съединени американски щати Делян Пеевски.

Последваха срещи с кметовете на Свищов и Банско, след които пресцентърът на Движение за права и свободи още веднъж разгласява фотоси. Кметът на Свищов Генчо Генчев се кандидатира през 2019 година като самостоятелен, само че беше подсилен от ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Кметът на Банско също е самостоятелен, само че с поддръжката на Българска социалистическа партия.

И кметовете, и подкрепилите ги политически сили не дават знак срещите с човек, който е глобен от Съединени американски щати за корупция, да са проблем за тях.

Съпартийците на Пеевски в Движение за права и свободи постоянно споделят, че чакат доказателства от Съединени американски щати за изказванията за корупция. Те настояват, че някой е подвел американското държавно управление и упрекват две имена - издателя на " Капитал " и " Дневник " Иво Прокопиев и лобиста Маршал Харис. И двамата отхвърлят обвиняванията като неуместни.

" Тази пиар акция стигна до такава степен, да твърди, че аз съм наричал недвусмислено Пеевски подкупен, тъй като съм бил получил конфиденциална информация от Министерството на финансите на Съединени американски щати ", сподели Харис. Той има два лобистки контракта с български предприемачи, които бяха упрекнати от прокуратурата - Пламен Бобоков и Миню Стайков.

През февруари Харис провежда онлайн среща със сътрудници на американски конгресмени за корупцията в България. Месец по-късно двамата водещи сенатори в Комисията по външна политика - Боб Менендес и Джим Риш, разгласиха своя остра позиция против корупцията в България.

Харис изяснява, че американското държавно управление събира деликатно информация преди да наложи наказания и нито я споделя с някого преди този момент, нито я разгласява по-късно. Политиците от Движение за права и свободи обаче споделят, че чакат такава информация.

" След като не получихме никакви доказателства по обвиняванията от Съединени американски щати, ние поканихме господин Пеевски да се върне в листите ", изясни зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев пред " Свободна Европа " при започване на октомври.

Дългогодишната депутатка от Българска социалистическа партия, а сега един от водачите на обединението " Изправи се.БГ! Ние идваме! " Татяна Дончева разяснява пред " Свободна Европа " обстановката по този начин:

" Пеевски е взел превъзходство над Доган (почетен ръководител на Движение за права и свободи - б.р.). Казват, че Доган е внимателен човек и по-стратегически мислещ, по-задълбочен и че той не би позволил тази проява, в случай че от него е зависело ", сподели Дончева в " Студио България " на " Свободна Европа ".

Решението е в ръцете на българите

Маршал Харис вижда съответно пояснение - Пеевски желае да се върне в Народното събрание, с цел да получи имунитет против наказателно гонене. Депутатският имунитет обаче елементарно може да бъде свален, в случай че основният прокурор насочи обосновано искане.

" Същността на закона " Магнитски " е, че Съединени американски щати преследва неприятните момчета до такава степен, докъдето има законово право. След това страната, от която са тези хора, би трябвало да свърши останалата работа ", разяснява Харис. Според него, в едно по-нормално общество Пеевски щеше да е незабавно изолиран от своята партия.

Бившата посланичка на България в Съединени американски щати Елена Поптодорова разяснява, че " номинацията на Делян Пеевски е директно и непосредствено предизвикателство към Съединени американски щати ".

" Това е знак, който България дава към сътрудниците си. И то освен към Вашингтон, а и към Брюксел, където, както знаем, се приготвя законодателство еквивалентно на закона " Магнитски ", сподели Поптодорова.

В позиция, изпратена до " Свободна Европа ", посолството на Съединени американски щати декларира, че " американското държавно управление е ангажирано в битката против корупцията " в съюзнически страни, каквато е България.

" Ще продължим да поддържаме българите за търсене на отговорност и унищожаване на недосегаемостта за тези, които са забъркани в сериозна корупция ", се споделя в позицията.

Дипломатическата задача назовава налагането на наказания по закона " Магнитски " " сериозен удар против корупцията в България ".

" Само българският закон може да споделя кой може или не може да се кандидатира и оставяме избора на идващите водачи на България в ръцете на тези, които са най-квалифицирани за това - българските гласоподаватели ", приключва отговорът от посолството.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР