Тежкото пиянство може да утрои риска от периферна артериална болест,

...
Тежкото пиянство може да утрои риска от периферна артериална болест,
Коментари Харесай

Тежкото пиянство е свързано с увеличен риск от инсулт

Тежкото пиене може да утрои риска от периферна артериална болест, обвързвана със свиване на артериите, което в редица случаи води до понижен приток на кръв в краката, сочат резултатите от шведско проучване, представени от Юнайтед прес интеренешънъл.

Тежкото пиене може също да усили риска от инсулт с 27 % и е обвързвано с възможност от коронарна болест на сърцето, атриална фибрилация и аневризма на аортата.

"Получените резултати разкриват, че потреблението на алкохол усилва риска от високо кръвно налягане и някои сърдечносъдови заболявания. Затова тя би трябвало да е умерена или въобще да не се употребява алкохол ", съобщи ръководителката на проучването Сузана Ларшон от института Каролинска в Стокхолм.

Макар да не е ясно по какъв начин алкохолни питиета усилват риска от инсулт, Ларшон означи, че използването на алкохол покачва кръвното налягане и че това е евентуалното пояснение.

Учените прибегнали до проучване на гени у участниците, с цел да се разбере дали са налице разновидности, за които е известно, че са свързани с евентуални рискови фактори. В случая търсили генни вариации, които въздействат върху появяването на сърдечни заболявания и използването на алкохол. Специалистите въпреки всичко не съумели да открият равнището на консумация на алкохол, което е безвредно, добавя Българска телеграфна агенция.

За задачите на проучването били употребявани генетични данни за към 500 000 души. Умерената приложимост на алкохол е обвързвана с консумация на не повече от едно пиво на ден за дамите и с две за мъжете. Едно пиво се равнява на 330 мл бира (5 % алкохол), 140 милилетра вино (12 % алкохол) или 40 мл уиски бърбън, водка или джин (40 % алкохол).

Резултатите от проучването са оповестени в Circulation: Genomic and Precision Medicine.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР