Тежкоболни пациенти остават без лекарства, съобщи НОВА. За пореден път

...
Тежкоболни пациенти остават без лекарства, съобщи НОВА. За пореден път
Коментари Харесай

Тежкоболни пациенти остават без лекарства?

Тежкоболни пациенти остават без медикаменти, заяви Народоосвободителна въстаническа армия. За следващ път значими лекарства лисват от аптечната мрежа, споделят пациентски организации. Каква е повода? Проблем има и в огромни софийски аптеки. Става дума за животоподдържащи медикаменти за тежкоболни пациенти. Според здравните управляващи и Касата, въпросните лекарства идват в България, само че по пътя до аптеките изчезват.

Преди 5 години 27-годишният тогава Георги получава нов бъбрек. Малко след трансплантацията обаче, стартира да се сблъсква с честа липса на поддържащи медикаменти. Твърди, че в последно време обстановката излиза от надзор. „ Три месеца не съм взимал си взимал лекарства, които ми поддържат лечението, които ме поддържат жив. Приемът на медикаментите не трябва да се забавя с повече от половин час. Не с дни, не с месеци ”, споделя Георги Гурков.

Георги търси медикаментите си и в чужбина. Понякога взима назаем от други трансплантирани. А проблем като неговия имат освен хора с вкоренен орган, само че и онкоболни, пациенти с диабет и ревматоидни заболявания. При всички постановката е сходна. „ Свързах се с доставчика, с компанията производител. Казват, че медикаментът е доставен в България, а фармацевтите настояват, че не им го дават от складовете. Единственият извод е, че става дума за реекспорт ”, прибавя Георги Гурков.

Това значи, че някои от търговците на едро или дребно изнасят наново медикаментите в чужбина – най-често в Германия или Англия. Защото там могат да вземат до няколко пъти по-висока цена. От Асоциацията на търговците на едро настояват, че скоро не са получавали сигнали за изчезнали лекарства. Настояват и страната да лишава лицензите на тези техни сътрудници, които изнасят – без да обезпечават българските пациенти. Аптекарите пък настояват, че рядко имат достъп до въпросните медикаменти.
След инспекции на Агенцията по медикаментите и Национална агенция за приходите няколко дистрибутори към този момент са се отдръпнали от пазара. Инспекторите разкрили и аптеки, които препродават още веднъж на доставчиците. Здравните управляващи за следващ път дадоха обещание законови ограничения за битка с паралелния експорт. Дали и по кое време ще се подхващат нормативни промени, които да решат казуса с неналичието на медикаменти – към момента не е ясно. 
 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР