Полският премиер Доналд Туск обвини руската държава в опити да

...
Полският премиер Доналд Туск обвини руската държава в опити да
Коментари Харесай

Туск с обвинения към Русия

Полският министър председател Доналд Туск упрекна " съветската страна " в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа, до момента в който Полша възнамерява да укрепи източната си граница, оповестява Франс прес. 

" Именно съветската страна, а не някакъв тъмен бизнес, стои зад организирането на набирането, превозването и опитите за незаконно вкарване на хиляди хора в Европа ", сподели Туск, добавя БНР.

Повече от 90 % от тези, които пресичат незаконно полската граница, са хора с съветски визи “, добави той. Туск изброи Сомалия, Еритрея, Йемен и Етиопия като страни, в които Русия се пробва да " вербува " мигранти, с цел да ги изпрати до полската граница, като ги прекарва през " някоя от арабските страни " до Москва.

От лятото на 2021 година насам хиляди мигранти и бежанци, най-вече от Близкия изток, са минали или са се пробвали да преминат границата сред Беларус и Полша. 

Варшава и Западът упрекват Беларус, че провежда притока на мигранти дружно с съветския си съдружник, като част от " хибридна офанзива ", предопределена да дестабилизира района и Европейски Съюз.

В събота Полша разгласи, че ще похарчи над 2,3 милиарда евро за подсилване на източната си граница с Беларус и съветския ексклав Калининград.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР