Тежки дебати се очакват днес в парламента по промените в

...
Тежки дебати се очакват днес в парламента по промените в
Коментари Харесай

Изборният кодекс влиза в пленарна зала


Тежки диспути се чакат през днешния ден в Народното събрание по измененията в Изборния кодекс. Движение за права и свободи към този момент оповестиха, че няма да се записват в зала тази заран. Лидерът на придвижването Мустафа Карадайъ разгласи, че измененията, предлагани от ГЕРБ, са причина за безпорядък и операции. От Движение за права и свободи не престават да упорстват за машинно гласоподаване и машинно отчитане на резултатите.

От Българска социалистическа партия също са безапелационни, че гласуването би трябвало да е с машини, закупени и поддържани от Министерския съвет. От левицата обаче обявиха по-рано, че ще са в залата и ще вземат участие в дебатите, точно с цел да не позволен приемане на текстовете, препоръчани от ГЕРБ.

Вчера на правна комисия, измененията на ръководещите, бяха отхвърлени от всички други партии. Текстовете, импортирани от ГЕРБ, касаят точно машинното гласоподаване. В главното тяло на законопроекта е препоръчано ЦИК да дефинира техническите условия към апаратната и програмната част на техническите устройства за машинно гласоподаване.

От Българска социалистическа партия оферират придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на профилираните устройства за гласоподаване да се прави от Министерския съвет, който при нужда да може да употребява други профилирани реализатори.

От Българска социалистическа партия желаят още тестването и узаконяването на профилираните устройства за гласоподаване да се прави от Държавна организация „ Национална сигурност “.

ГЕРБ вмъкнаха и текст, касаещ изборите за Велико Народно заседание. Управляващите желаят 200 народни представители да се избират по пропорционалната изборна система с регистрирани в многомандатни изборни региони с кандидатски листи на партии и обединения, а 200 да се избират по мажоритарна изборна система с едномандатни изборни региони.

Между двете четения от Движение за права и свободи са предложили текстовете си за формиране на изборните секции отвън страната, само че те също бяха отхвърлени от водещата по законопроекта Комисия по правни въпроси. Окончателното решение ще бъде взето от пленарната зала.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР