Технологичният гигант Uber е заобикалял законите, използвал насилието срещу шофьорите

...
Технологичният гигант Uber е заобикалял законите, използвал насилието срещу шофьорите
Коментари Харесай

Теч на данни показва борбата на Uber, за да успее да влезе на един картелиран пазар

Технологичният колос Uber е заобикалял законите, употребявал насилието против водачите си като мотив и скрито е лобирал пред държавните управления по време на своята нападателна световна агресия, твърди Guardian.

Медията разполага с повече от 124 000 документа - известни като " файловете на Uber ". Те разкрива някои съмнителни от етична позиция практики.

Изтеклата информация обгръща интервал от пет години, когато Uber е бил ръководен от своя съосновател Травис Каланик. Каланик е прочут с нападателната си политика на агресия, а данните демонстрират че компанията опция на класическите таксита, се е опитвала да си обезпечи поддръжка посредством ухажване на министър председатели, президенти, милиардери, олигарси и медийни барони.

Ръководителите на Uber не са имали никакви илюзии по отношение на нарушаването на закона от страна на компанията, като един началник се майтапи, че са станали „ пирати “, а различен признава: „ Ние просто сме демонски противозаконни “.

Кешът от файлове, който обгръща интервала от 2013 до 2017 година, включва повече от 83 000 имейла, iMessages и известия в WhatsApp, измежду които и сурова връзка сред Каланик и неговия топ екип от ръководители.

Каланик отхвърля опасенията на други ръководители на компанията, че изпращането на водачи на Uber на митинг във Франция ги излага на риск от принуждение от страна на гневни съперници в таксиметровата промишленост.

„ Мисля, че си заслужава “, изстреля той в отговор. " Насилието подсигурява триумф. "

В изказване представителят на Каланик твърди, че той " в никакъв случай не е предложил Uber да се възползва от насилието за сметка на сигурността на лидера " и всяко съмнение, че е взел участие в сходна активност е неправилно.

Изтеклите файлове съдържат и връзка сред Каланик и Еманюел Макрон, който скрито е помагал на компанията във Франция, до момента в който е бил министър на стопанската система. Uber са разполагали с чест и пряк достъп до него и неговия личен състав.

Макрон наподобява е положил изключителни старания, с цел да помогне на Uber, като даже е споделил на компанията, че е сключил загадка „ договорка “ с нейните съперници във френския кабинет.

Помежду си шефовете на Uber са изразявали неприкрито пренебрежение към други политици, които са били по-скептични към бизнес-модела на компанията.

В файловете се среща и името на настоящия канцлер на Германия Олаф Шолц, който по това време е кмет на Хамбург. Шолц се опълчва на лобистите на Uber и упорства водачите да заплащат минимална заплата, а един от началниците в Uber го разказва пред сътрудниците си като „ същински палячо “.

Има и забавна преживелица с Джо Байдън, който измежду последователите на споделената услуга за пътешестване.

Когато Джо Байдън - по това време вицепрезидент, закъснява за среща с компанията по време на Световния стопански конгрес в Давос, Каланик изпраща известие на сътрудник: „ Накарах моите хора да го уведомят че всяка минута, която закъснява, е една минута по-малко с мен. "

След като се срещна с Каланик, Байдън наподобява трансформира малко речта си в Давос и приказва за бизнесмен, чиято компания ще даде на милиони служащи „ независимост да работят толкоз часове, колкото желаят, да ръководят живота си, както желаят “.

В изказване в отговор на изтеклата информация, Uber признава за „ неточности и неправилни стъпки “ и прибавя, че компанията се е трансформирала от 2017 година насам, под управлението на сегашния си основен изпълнителен шеф Дара Хосровшахи.

„ Няма да се извиняваме за минало държание, което явно не е в сходство с нашите сегашни полезности “, се споделя в него. „ Бихме желали обществеността да ни съди по това, което сме създали през последните пет години и това, което ще вършим през идващите години. “

Говорителят на Каланик сподели, че експанзията на Uber е делото на над 100 индивида в десетки страни по света и тя постоянно е била легална.

Като една от най-големите платформи за споделено пътува в света, Uber сега е компания за 43 милиарда $, която прави почти 19 милиона пътувания дневно в редица страни.

Uber мощно разбърка откритите пазари на таксиметровите услуга на пазарите, в които влезе (в България тя съумя да работи единствено една година). Съществуването на Uber е обвързвано с напън върху държавни управления в разнообразни страни да либерализират законите в страните си, тъй че да проправят път за модел на работа, основан на мобилно приложение и коли, които са благосъстоятелност на водачите си, както и изцяло свободно работно време, определяно от сами водачи.

Навлизането на Uber в обособените страни среща гневен отпор против компанията, която с изключение на всичко друго би трябвало да се бори и със общественото и трудово законодателство. От един документ излиза наяве, че през 2016 година Uber възнамерява да изхарчи изключително 90 милиона $ за лобиране и връзки с обществеността.

В Давос, с изключение на с Байдън, ръководителите на Uber са се срещнали лице в лице с Макрон, с ирландския министър председател Енда Кени, с израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

Въпреки мощната си акция Uber не съумява да пробие на всички пазари. В някои страни компанията се оказва блокирана от одобрени таксиметрови промишлености и от политици, които по една или друга причина не желаят да либерализират този пазар, както се случи в България

В Белгия, Испания, Италия и Франция имаше мощни митинги от страна на таксиметрови водачи, които се опасяваха за работата си.

Докато текат таксиметровите стачки и вълнения в Париж, Каланик кара френските шефове на компанията си да провеждат водачите на Uber в контрапротест.

Предупреден, че това може да изложи водачите на Uber на риск от офанзиви от „ извънредно десни бабаити “, които са проникнали в митингите на такситата и са „ подготвени за борба “, Каланик инструктира екипа си да продължава напред. „ Мисля, че си заслужава риска “, споделя той.

В доста страни Uber се обори с одобрени и монополизирани таксиметрови услуги с комфортни връзки с градските управляващи. Компанията приказва за " картел " в бранша.

Тъй като към момента в доста страни Uber са отвън или на ръба на закона, във вътрешни имейли чиновниците се базират на „ статут, друг от правния “. Става дума за страни като Турция, Южна Африка, Испания, Чехия, Швеция, Франция, Германия и Русия.

Един върховен началник написа в имейл: „ В доста страни не сме законни, би трябвало да заобикаляме да вършим антагонистични изказвания. “

Коментирайки тактиката на компанията, различен изпълнителен шеф написа: „ Ние публично се превърнахме пирати “.

Говорителят на Uber изяснява, че когато са започвали работа регулации за споделено пътешестване не е имало на никое място по света. а законите са били остарели за ерата на смарт телефоните.

Истината е, че по целия свят полиция, транспортни чиновници и регулаторни организации се пробваха да натиснат Uber.

В някои градове служители на реда теглеха приложението и поръчваха коли, с цел да могат да подхващат ограничения против нелицензираните таксиметрови пътувания, глобявайки водачите на Uber и конфискувайки колите им. Офисите на Uber в десетки страни бяха неведнъж обискирани от управляващите.

На този декор Uber създава комплицирани способи за самоотбрана. Единият беше прочут вътрешно в Uber като kill switch - когато службите влязат в офис на Uber, ИТ-тата на компанията получават указания до пресечен достъпа до главните системи за данни на компанията, което пречи на управляващите да събират доказателства.

Изтеклите файлове допускат, че тактиката, утвърдена от юристите на Uber, е била употребена минимум 12 пъти по време на набези във Франция, Холандия, Белгия, Индия, Унгария и Румъния.

Говорителят на Uber изяснява, че този програмен продукт е известна бизнес процедура и „ в никакъв случай не е имал за концепция да бъде употребен за разстройване на законни регулаторни дейности “. Спрян е през 2017 година, когато Хосровшахи заменя Каланик като основен изпълнителен шеф.

Друг изпълнителен шеф, който съгласно изтеклите файлове, е взел участие в тези kill switch протоколи, е Пиер-Димитри Гор-Коти, който ръководи интервенциите на Uber в Западна Европа. Сега той управлява Uber Eats и е част от 11-членния изпълнителен екип на компанията.

Гор-Коти сподели в изказване, че съжалява за „ някои от тактиките, употребявани за реализиране на регулаторна промяна за споделено пътешестване в първите дни “. Поглеждайки обратно, той сподели: „ Бях млад и некомпетентен и прекомерно постоянно одобрявах инструкции от началници със съмнителна нравственос. “
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР