Технологичната индустрия в последно време изглежда е в постоянен ръст.

...
Технологичната индустрия в последно време изглежда е в постоянен ръст.
Коментари Харесай

Пандемията промени времето в технологичната индустрия

Технологичната промишленост напоследък наподобява е в непрекъснат растеж. Рекордите падаха един след различен, когато фирмите отчитаха резултатите си преди три месеца. Приходите са нарастнали приблизително с 40% в съпоставяне със същия интервал преди година и облагите с 90% за петте западни софтуерни титана - Alphabet (компанията, майка на Google), Amazon, Фейсбук, Apple и Microsoft, общо известни като GAFAM. Индексите на софтуерни акции като бенчмарка на S&P 500 за осведомителни технологии се изкачиха до стратосферни височини.

Ако последният кръг от тримесечните облаги е някакъв ориентир - цифровите колоси без Amazon and Apple (към момента на подготовка на текста още не ги бяха обявили) регистрираха и последните си тримесечни резултати, софтуерната промишленост се връща на земята. Приходите и облагите на GAFAM се усилват, само че с по-скромните 30%. Цените на акциите избледняват. Забавянето дава спомагателни доказателства за степента, до която пандемията е трансформирала софтуерната промишленост. Въпросът в този момент е дали секторът е в нова траектория, или ще се върне към типичната досега посока през идващите няколко години.

Като за начало една от първите прогнози, когато ковид-19 удари при започване на 2020 година, беше, че ще направи огромните технологии още по-големи. Тези компании съгласно теорията са в най-хубава позиция да се възползват от нарасналото търсене на цифрови оферти, до момента в който по-малките компании, които имат по-малко запаси за прекосяване през пандемията, биха потърпевши най-вече. Първата половина на тази прогноза се сбъдна, както демонстрира растежът на пазарната капитализация на петте компании. През януари 2020 година тяхната комбинирана стойност възлиза на 17.5% от S&P 500. Днес делът им е към 22%.
Нова мощ
Въпреки това доста по-малки компании също са нарастнали по мярка и стойност. Пандемията оформи група, която може да се назова " технология от второ равнище ", чието тегло, измерено посредством пазарна капитализация, набъбна доста по отношение на колосите. През май определихме в тази група да влязат 42 компании с пазарна стойност, тогава не по-малка от 20 милиарда $, които бяха регистрирани през 2000 година или по-късно. През февруари 2020 година те имаха обща пазарна капитализация от 22% от GAFAM. Днес цифрата е 31%.
Реклама
Причините за тази нова мощ са многочислени. Единият е огромният брой обществени предлагания напоследък, изключително на софтуерни стартъпи: повече от 100 от началото на годината, изясняват от доставчика на данни Renaissance Capital. Въпреки някои покупко-продажби на висока цени реакцията против придобиванията на огромните технологии забави темпото на сливания и поглъщания тази година. Най-важното е, че пандемията сподели, че има огромни цифрови пазари, които не са доминирани от GAFAM. Групата от компании от второ равнище да вземем за пример се управлява от PayPal, услугата за онлайн заплащания, която може да се похвали с пазарна капитализация от 276 милиарда $.

И въпреки всичко най-интригуващите промени са качествени. Първата е, че софтуерната промишленост стана доста по-облачна отпреди. " Видяхме две години цифрова промяна за два месеца ", сподели Сатя Надела, изпълнителният шеф на Microsoft, при започване на пандемията, визирайки най-много растежа на нейните облачни услуги. Взети дружно, приходите на трите най-големи облака - облачния бизнес на Microsoft, AWS на Amazon и Гугъл Cloud Platform, които дават повече от 60% от онлайн инфраструктурните услуги, са се нараснали с повече от една трета - от 27 милиарда $ през четвъртото тримесечие на 2019 година до близо 37 милиарда през второто тримесечие на тази година.
Пандемията сподели, че има огромни цифрови пазари, които не са доминирани от GAFAM. По-големите бенефициенти на набиращия сили облак обаче, наподобява, са по-малки компании. Като вземем група от 50-те софтуерни компании от второ равнище през днешния ден, към 80% са снабдители на облачни услуги. Някои в този момент са сили, с които би трябвало да се съобразяваме: Snowflake, облачно основана платформа за данни, коства 104 милиарда долара; Twilio, която дава корпоративни информационни услуги, е оценена на към 61 милиарда долара; и Okta, която ръководи цифровите самоличности на чиновниците, със стойност към 39 милиарда Реклама
По-старите софтуерни компании в този момент също са по-здраво закотвени в облака. Софтуерният колос Salesforce беше един от неговите пионери. Adobe, различен софтуерен исполин, сполучливо се преоткри за тази нова форма на бизнес. Дори изоставащите в облака, Oracle и SAP, най-големите международни снабдители на стандартен корпоративен програмен продукт, най-сетне го употребяват. Най-големите производители на хардуер - Cisco, Dell и IBM - също от ден на ден продават своите артикули " като услуга ", налична през облака на база възнаграждение за приложимост вместо инсталиране на офис компютри.
Завръщането на хардуера
Втората промяна в промишлеността е, че слабият хардуер също се завърна по някакъв метод по време на пандемията макар миграцията в компютърното небе. Най-изненадващо персоналните компютри се възродиха, защото отдалечените служащи се нуждаеха от по-добро съоръжение. През 2020 година компютрите означиха най-големия си растеж от десетилетие с над 300 млн. доставени устройства, с 13% повече спрямо 2019 година, съгласно компанията за пазарни изследвания IDC. Оттогава растежът се забави, само че основно тъй като дефицитът на чипове и други съставни елементи попречва производството. Dell, третият по величина производител на компютри в света след Lenovo и HP, се оправи най-добре, като усили доставките през третото тримесечие с близо 27% спрямо предходната година, съгласно IDC - съвсем подсигурява положителни резултати, когато Dell разгласява доклада си на 23 ноември.

Производителите на чипове дават още по-силен сигнал за завръщането на хардуера в ядрото на промишлеността. Въпреки че Intel разочарова вложителите, когато разгласява тримесечните си резултати на 21 октомври, продажбите набъбнаха с 5% до 19.2 милиарда $, а облагата - с 60% до 6.8 милиарда Samsung Electronics, най-големият производител на чипове за памет в света, който също ще регистрира резултати на 27 октомври, означи, че облагите му скочиха до най-високото равнище от три години. А TSMC, най-хубавият контрактуван производител на полупроводници, от своя страна съобщи на 14 октомври, че продажбите са траяли да порастват с бързи темпове, достигайки 14.9 милиарда $, а чистата облага е била 5.6 милиарда, което е растеж от надлежно 16.3% и 13.8%.

Големият въпрос е дали трите компании могат преференциално да изпълнят своите рекордни капиталови проекти. Те са предопределени да задоволят възходящото търсене на чипове освен от доставчиците на облачни услуги, само че и от компании, които създават съоръжение за това, което се назовава иновация - устройства, свързващи се с облака или разширяващи го, от смарт телефони до интелигентни датчици. Intel да вземем за пример съобщи, че ще влага до 28 милиарда $ през 2022 година TSMC възнамерява да вложи 100 милиарда $ през идващите три години, с цел да разшири потенциала си за произвеждане на чипове.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Компании 3 Коментари и разбори 1 Компании 2 Икономика 3 Вечерни вести 1 Коментари и разбори 2 Енергетика 3 Компании Реклама
Третата огромна смяна в софтуерната промишленост по време на пандемията може да бъде най-съществената - засилената конкуренция. Въпреки че членовете на GAFAM към момента не са атакували главните бизнеси на другия - като онлайн търсене в тази ситуация на Гугъл и електронната търговия за Amazon, съперничеството се разгорещи. Досега главните образци са мощно конкуриращите се облаци и измененията в политиките за дискретност на Apple за iPhone - които навредиха на приходите от реклами на Фейсбук съгласно резултатите, оповестени на 25 октомври. Но на 21 октомври Гугъл разгласи, че ще понижи таксата, която начислява на доставчиците на абонаменти в своя магазин за приложения, до 15%, оказвайки напън върху Apple да направи същото. И с толкоз доста хора, които в този момент работят отдалечено и евентуално не престават да го вършат, избухна борба на платформите сред Гугъл, Microsoft, Salesforce и Zoom, известна услуга за видеоконферентна връзка, за това кой ще господства виртуалния офис.

Други компании също избират повече борби с GAFAM. Крепостта на обществените медии на Фейсбук наподобява доста по-малко безвредна в този момент, когато има най-малко два съществени противника: американския Snapchat, обществена мрежа, благосъстоятелност на Snap, и TikTok, приложението за къси видеоклипове, ръководено от китайския интернет колос ByteDance. Според данни, публикувани при неотдавнашна вълна от приключване на информация, младежите на Фейсбук в Америка към този момент прекарват два до три пъти повече в TikTok, в сравнение с в Instagram, който принадлежи на американския конгломерат за обществени медии. Amazon също е изправен пред по-голяма конкуренция както под формата на одобрени компании, които най-сетне са прегърнали цифровия свят, в това число Walmart, по този начин и новодошли като Shopify, която оказва помощ на търговците да продават онлайн и да извършват поръчки. Опитът на PayPal да купи Pinterest, друга обществена мрежа, в този момент, наподобява, е зарязан, само че би оказал помощ на PayPal да навлезе по-дълбоко в електронната търговия.

След съвсем две години на ковид-19 софтуерната промишленост е по-облачна, по-обвързана с хардуера и по-турбулентна. От тези трендове е малко евентуално първите две да продължат вечно, най-малко в настоящия си тип. Цифровите метеоролози настояват, че облакът към този момент е достигнал " пикова концентрация ", което значи, че занапред нататък ще се разраства не толкоз посредством центрове за данни с размер на футболно игрище, а на " новаторското равнище ", където неговите цифрови услуги допират физическия свят. И като се има поради стопанската система на полупроводниковата промишленост - заводите за произвеждане постоянно костват над 10 милиарда $ и лишават години за създаване - дефицитът на чипове в последна сметка може да се трансформира в пренасищане.

По-отворен въпрос е какъв брой дълго ще продължи новата фаза на надпреварата. Оптимистите настояват, че след дълъг интервал на сгъстяване пандемията е помогнала на промишлеността да се тласне към по-динамичен интервал, в който колосите се конкурират между тях, както и с по-малки компании. Песимистите споделят, че тази фаза няма да продължи дълго и че водачите на промишлеността рано или късно ще укрепят крепостите си и ще изкупят съперниците. И ето за какво повече от всеки път търсачите на истината не би трябвало да притъпяват бдителността си.
Бюлетин Ритейл
Всяка седмица получавайте най-важното и забавно от ритейл бранша във вашата поща
Вашият email Записване
Реклама
2021, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР