Техническото задание за проектиране на обекта за археологическите разкопки на

...
Техническото задание за проектиране на обекта за археологическите разкопки на
Коментари Харесай

„Зелена светлина“ за археологията на ул. „Цар Симеон“

Техническото задание за планиране на обекта за археологическите разкопки на ул. „ Цар Симеон “, което беше импортирано през декември 2021 година, най-сетне е в съгласие от Националния институт за недвижимо културно завещание /НИНКН/ към Министерство на културата, заяви кметът на Варна Иван Портних. Той уточни, че в този момент следва възлагане на механически план и осъществяване на плануваните действия по консервация, реституция и експониране на недвижимите културни полезности в парковата повърхност. По думите на кмета, незабавно откакто се одобри бюджета, би трябвало да стартира проектирането.

Старините бяха открити инцидентно през 2020 година при осъществяването на ремонтни действия. Впоследствие бе подписан контракт сред Община Варна и Регионалния исторически музей- Варна за изследване на археологията, а Общината изготви техническо задание, което бе изпратено за координиране в НИНКН, според условията на Закона за културното завещание. Извървяхме всички стъпки, а резултатът пристигна две години по-късно след систематични старания,настойчиви диалози с всеки един министър на културата и напрегната обстановка с НИНК, изясни Иван Портних. По думите му позитивно мнение към този момент е получено и за Аспаруховия вал.

Продължаваме интензивно да работим по опазването на постройките – монументи на културата. Повечето от притежателите започнаха нужните ограничения и имаме доста възобновени фасади на къщи в централната градска част. Заради пропуски в закона обаче, доста от постройките към момента са в процедура и това е един безконечен развой. Затова ще желаяме прецизиране на периодите за придвижване на преписките в НИНКН, в това число и посредством нашите депутати. Имам увещание от министъра на културата, че ще получим поддръжка за смяна в законодателството, разяснява кметът Иван Портних.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР