Техни действия доведоха до смъртта на младо момиче. Нейната смърт

...
Техни действия доведоха до смъртта на младо момиче. Нейната смърт
Коментари Харесай

Те не притежават човечност. Как моралната полиция се завърна в Иран

Техни дейности доведоха до гибелта на младо момиче. Нейната гибел докара до кървави митинги. Режимът в Иран беше заставен да ги отдръпна от улиците. Сега те още веднъж са тук. Моралната полиция се завръща. Как реагират жителите на Иран?

Страх. Това е резултатът за хиляди дами в огромните ирански градове, които отхвърлят да носят хиджаб, след завръщането на моралната полиция в страната. Сега обаче съпротивата от страна както на дами, по този начин и на мъже е доста по-голяма.

Депутати в Иран към този момент позволяват, че методите на моралната полиция са прекомерно твърди и слагат под подозрение тяхната успеваемост.

Всичко това идва откакто през септември 2022 година в Иран започнаха всеобщи митинги. До тях се стигна поради гибелта на Махса Амини . Тя беше арестувана от моралната полиция за погрешно носене на хиджаб и умря при неизяснени условия в ареста. По време на митингите стотици бяха убити, а още доста бяха ранени или хвърлени в затвор. Протестиращите и починалите бяха най-вече

Заради всеобщото неодобрение, което прерастна и в неодобрение против режима в Техеран, през декември управляващите оповестиха, че. Въпреки това по непотвърдени данни в някои градове патрулите в никакъв случай не са спирали да работят.

На 16 юли, когато управляващите оповестиха, че патрулите на моралната полиция се завръщат по улиците, жителите на северния град Рещ излязоха на всеобщ митинг. Тяхното неодобрение е подбудено от опита за арест на три дами, които са упрекнати, че са нарушили задължението за носене на хиджаб.

Напрежението ескалира до конфликти сред протестиращи и служители на реда, които употребяват сълзотворен газ, с цел да разпилян жителите. По време на митинга се чуват и апели против религиозното ръководство на Иран.
Не знам какво желаят да реализират с този способ, само че съгласно мен, в случай че желаят да продължат по този начин, ще има нови тежки конфликти
„ Не знам какво желаят да реализират с този способ, само че съгласно мен, в случай че желаят да продължат по този начин, ще има нови тежки конфликти. Ако аз персонално видя по какъв начин се пробват да натикат момиче в някой бус, ще се опълчва, ще крещя, с цел да не им разреша да го сторят. Мисля, че към този момент множеството хора са като мен. Никой не желае да се повтори историята с Махса “, написа в УатсАп гражданин на Техеран, който пожела да остане неизвестен.

Службите на Радио Свободна Европа/Радио Свобода съумяха да беседват и с други жители в страната. Ето какво споделиха те.
По-прикрити, само че още веднъж на пост
Пред публицистите на Радио Свободна Европа наличието на моралната полиция, публично известна като „ патрули за ориентиране “, не са толкоз видни, колкото преди митингите. В подобен патрул нормално има мъже служители на реда и дами, които носят черни чадъри.

„ Преди, когато излизахме на открито, те имаха паркирани коли, или такива, които патрулираха по улиците. Засега още не смеят да излязат толкоз всеобщо, колкото преди, само че са тук и главно седят по огромните площади “, сподели Лейла Миргафари. Тя е активистка за женски права в страната.

Описва решението за връщане на моралната полиция след месеци на митинги, които доста се успокоиха, като „ разпръскване “, което цели да всее „ боязън и гнет “.
Стресиращо е и завладява мислите на нас и нашите фамилии
„ Това основава ментални и прочувствени проблеми измежду нас. Стресиращо е. Когато излизаме от домовете си, във всеки миг можем да попаднем на моралната полиция, която арестува хора “, сподели още Миргафари.

Въпреки терзанията си тя твърди, че подновяването на патрулите към този момент е неефективно и дава нов живот на митингите против властта, която се пробва да наложи прецизния устав на обличане.

Според други жители на Техеран дамите постоянно поставят хиджаба си, в случай че виждат моралната полиция, само че незабавно по-късно го смъкват. В случаите, в които патрулите стартират да тормозят и заплашват някоя жена, жители – и дами, и мъже, им се опълчват.
Увеличаване на наказванията
Хиджабът е наложителен за всяко момиче и жена след навършване на 9 години. Подобен закон работи от 1981 година, две години след революцията от 1979 година Това условие постоянно беше подценявано, изключително в по-големите градове.

Въпреки че управляващите оповестиха, най-малко за малко, премахването на моралната полиция, през май духовните водачи показаха оферти за доста по-сурови санкции при нарушаване на Закона за Целомърдието и Хиджаба. Възможна е присъда до три години за дамите, които отхвърлят да носят хиджаб или нарушават условията за това.

Тези оферти към момента не са признати от Народното събрание. Те имаха противоположен резултат, тъй като дадоха начало на разгорещени диспути. Според част от депутатите измененията не са задоволително строги, а съгласно други остава под подозрение успеваемостта в задължаването на дамите да носят хиджаб.

След като патрулите бяха възобновени, депутатът Вали Емаили , който е ръководител на обществената комисия в Народното събрание, сподели че съществено усилване на наказванията по-скоро няма да бъде част от поправките в закона. Той добави, че занапред би трябвало да „ се види положението на обществото и да се проучва какъв брой ефикасни са били сходни дейности в последните 43 години “.
Множеството проблеми за иранците
Сред предложенията за по-големи санкции са конфискация на коли, в които водачите или пасажерите не съблюдават наложителното носене на хиджаб.
Когато карам би трябвало да нося хиджаб. Но когато сляза и се отдалеча от колата го смъква
„ Когато карам, би трябвало да нося хиджаб. Но когато сляза и се отдалеча от колата, го смъквам “, споделя пред Радио Фарда жена от Техеран. Тя добави, че персонално не е виждала представители на моралната полиция в Техеран след оповестяването на тяхното завръщане. Но е чула от очевидци, че коли на моралната полиция са дейни в град Шахриар , който се намира в провинция Техеран. От разкази е схванала, че там не могат да бъдат видени дами без хиджаб, които минават наоколо до патрулите.

Според нея това се дължи частично на нежеланието на моралната полиция да провокира спомагателни спорове с хората - още преди митингите патрулите не са били взискателни към правилото за носене на хиджаб.

Според Лейла Миргафари това държание е доста надалеч от нормата.

„ Те са същински нападателни. Репресират същински. Те не имат човещина. Те са подготвени на безчовечие и да предизвикват стрес - до такава степен, че някой като Махса Амини да бъде убита “, споделя тя.

Сред хората, с които беседва Радио Фарда, има и такива, които не имат вяра моралната полиция да бъде изцяло възобновена, изключително в миг на съществено неодобрение от икономическата обстановка в страната. Според тях управляващите се пробват да изнервят всички, без значение дали носят хиджаб или не.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР